Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Успіхи та прогрес в процесі створення 3D пам’яток української культури

Поступ розвитку створення 3D пам’яток в Україні. 

Україна, багата на культурні скарби, впевнено рухається вперед у сфері створення 3D пам’яток культурної спадщини. За останні роки країна зробила значний крок до цифрового відтворення своєї культурної спадщини, завдяки ініціативним організаціям та інноваційним підходам. Сьогоднішній український ландшафт у цій галузі прикрашають не лише відтворені історичні пам’ятки, але й вражаючі 3D тури, які переносять нас у світ минулого, розкриваючи нам таємниці та красу архітектури та культурних артефактів. Запрошуємо розглянути, якими успіхами та досягненнями може похизуватися Україна у сфері створення 3D пам’яток культури.

Наразі в Україні оцифровано більше 300 обʼєктів культурної спадщини. Реалізовано це різними ініціативами й на інтерактивній мапі  можна прослідкувати поточний поступ, появу нових об’єктів та інформацію про те, яка організація займалась оцифруванням. Ця мапа зображує більше 80% вже оцифрованих обʼєктів. Дані, розміщені на ній, актуальні на кінець літа 2023. Поступово інформація оновлюється, тому користувачі та всі зацікавлені можуть відслідковувати прогрес онлайн.

Крім того, МКІП створено офіційний реєстр пам’яток культурної спадщини. Дані й статистика щодо оцифрування вже в процесі розробки, тому повноцінне завершення роботи над реєстром – лише питання часу. 

Активна робота над розвитком сфери цифровізації 3D пам’яток культури в Україні можлива завдяки наполегливій праці та ідейному натхненню ініціативних команд. Та крім місцевих ініціатив, Україна отримала допомогу й від міжнародних спонсорів. 

На початку 2022 року серед тих, хто найбільше допоміг Україні в сфері оцифрування були інститут POLONIKA та ALIPH Foundation. Вони виділяли кошти на діджиталізацію памʼяток, якою займалось кілька місцевих команд. Так були оцифровані деякі обʼєкти ЮНЕСКО і чимало обʼєктів національного та місцевого значення.

Події в сфері цифровізації культурної спадщини.

Відкриття нових горизонтів у цифровізації культурних пам’яток вимагає не лише технологій, але й систематичного освітнього підходу. Новітні технології, спрямовані на відтворення та збереження культурної спадщини, вимагають від фахівців та громадськості глибокого розуміння процесів дослідження, відтворення та використання цифрових об’єктів. Тому дуже актуальними є курси та навчальні практики в цій сфері. 

Зокрема, команда SKEIRON проводила курси з цифровізації для музеїв та архітекторів. Отримані знання дозволяють працівникам музеїв легше зрозуміти принципи і почати оцифровувати власні архіви. 

Також за ініціативи SKEIRON проводилась літня практика для студентів архітекторів та геодезистів, зокрема із Харківською школою архітектури, а в планах вже є й наступні подібні події, зокрема у липні 2024 року. Основна ідея таких заходів у тому, щоб готувати майбутніх користувачів та творців даних цифрування. Архітектори, що пройшли практику, зможуть приходити на підприємства і впевнено працювати з вже створеними даними. Геодезисти будуть працювати і орієнтуватись у можливостях технологій цифровізації. 

Ще одним з напрямів застосування знань в цифровізації є можливість створення на 3D принтері друкованих відцифрованих будівель, для людей з вадами зору. Подібна ініціатива допомагає покращенню інклюзивності в сфері культури та історії. До прикладу,  у Львові відкрили чимало памʼятників у зменшеній копії для людей із вадами зору. Зокрема існує зменшена копія палацу Потоцьких, Підгорецького та Олеського замків та Жовківської синагоги. Також є міні-макети пам’ятника Шевченку, Львівської ратуші. Такі ініціативи є по всій Україні. Часто для них використовують саме дані цифровізації.

Розвиток в Україні  сфери створення 3D пам’яток має велику цінність для збереження, доступності та популяризації культурної спадщини. Завдяки цифровізації, ми можемо зберегти та вивчати цінні артефакти історії та культури, що відкриває нові перспективи для освіти, науки, туризму та міжкультурного обміну. Тому подальший розвиток у цій галузі є ключовим для збереження культурної різноманітності та сприяє підвищенню свідомості та розуміння нашої спільної спадщини. На щастя, суспільство розуміє це та рухається у правильному напрямку й сприяння розвитку цієї галузі відбувається на всіх рівнях. Безліч проектів вже завершено, а ще більше тільки зароджуються чи знаходяться в процесі реалізації. Можна сказати, що наразі вже є досить значний прогрес та успіхи, але крім цього залишається й великий потенціал майбутніх досягнень.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука