Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Увага! Важлива інформація щодо ввезення та вивезення культурних цінностей

З 15 жовтня 2020 року припинив свою роботу відділ контролю за переміщенням культурних цінностей через митний кордон Департаменту культури КМДА. 

Відтепер у пунктах пропуску “Бориспіль” та “Київ (Жуляни)” більше не буде фахівців відділу, яких при необхідності залучали до здійснення митного контролю для проведення попередньої експертизи з метою встановлення належності чи неналежності предмета до культурних цінностей.

При виникненні проблем із ввезенням культурних цінностей – рекомендуємо звернутися до працівників митниці на місці або в Державну митну службу України (за телефонами +380 44 481 20 42 або +380 44 481 20 41).

Щодо ввезення культурних цінностей

Проведення державної експертизи культурних цінностей, заявлених до ввезення та тимчасового ввезення на митну територію України, законодавством України не передбачено.

Водночас, відповідно до статті 327 Митного кодексу України, у разі потреби для участі у здійсненні митного контролю можуть залучатися спеціалісти та експерти.

У разі необхідності за власним бажанням залучення спеціалістів та експертів може здійснювати декларант (власник товару). У такому разі відшкодування витрат, пов’язаних з участю спеціалістів та експертів у здійсненні митного контролю, здійснюється декларантом (власником товару) на підставі укладеної угоди.

Відповідно до пункту 15 Переліку платних послуг, які можуть надаватися державними і комунальними закладами культури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2011 р. № 1271, закладами культури може надаватися платна послуга із проведення наукової та мистецтвознавчої експертизи, у тому числі виїзної, дослідження, обстеження, атрибуція культурних цінностей (для юридичних та фізичних осіб) та тих, що в установленому порядку ввозяться або вивозяться через державний кордон, підготовка та надання історичних, мистецтвознавчих, аналітичних висновків, довідок та іншої інформації.

З метою спрощення пошуку відповідного експерта для залучення до проведення митної експертизи культурних цінностей, що ввозяться на митну територію України, рекомендуємо звертатися до державних і комунальних закладів культури, визначених Переліком державних установ, закладів культури, інших організацій, яким надається право проведення державної експертизи культурних цінностей, затвердженим наказом Міністерства культури України від 31 березня 2017 року № 267, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 24 квітня 2017 року за № 529/30397.

Щодо вивезення культурних цінностей

Міністерство культури та інформаційної політики нагадує, що для вивезення або тимчасового вивезення з України творів мистецтва, літератури, музичних інструментів та інших предметів, що мають або можуть мати культурну цінність, необхідно звернутись до експертних установ для проведення державної експертизи культурних цінностей. 

Детальна інформація про порядок вивезення – розміщена на офіційному сайті МКІП

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України