Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Дії стартувало опитування про дату святкування Різдва в Україні

Міністерство культури та інформаційної політики разом з Міністерством цифрової трансформації проведуть голосування в Дії про святкування Різдва. Відповісти на запитання можна в застосунку з 24 грудня по 30 грудня. Результати опитування потрібні, аби краще знати настрої українців.

Адже загалом католики, греко-католики і православні святкують Різдво Христове в один день – 25 грудня. Різниця лише в тому, за яким календарем вони рахують — григоріанським (новий стиль) чи юліанським (старий стиль). 

Переважна більшість людей у світі святкують Різдво 25 грудня за новим стилем. Лише 6 із 15 православних церков, а також українські греко-католики користуються при цьому юліанським календарем.

«Для України дотримання юліанського календаря є ще й спадщиною Російської імперії, яка відмовлялась переходити на григоріанський календар. Лише після падіння імперії, у 1918 році Українська Народна Республіка перейшла до григоріанського календаря. У той самий час від юліанського календаря відмовились і більшовики. Однак російська церква, всупереч цьому переходу, й далі користується юліанським календарем. Склалася ситуація, коли у звичайному житті люди користуються новим стилем, а церква продовжує жити за старим», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

«Опитування у застосунку стали унікальним кейсом, коли в кілька кліків українці можуть поділитися думкою з певного питання. За рік команда Мінцифри провела вісім опитувань. Нещодавно вперше в історії в Дії обрали представника України на Євробаченні. Наша команда продовжує працювати над розвитком електронної демократії в Дії», — зазначив Віцепрем’єр-міністр — Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Щоб взяти участь в опитуванні:

  • авторизуйтеся в Дії;
  • натисніть Послуги та виберіть Опитування;
  • проголосуйте за один із двох варіантів;
  • ваш голос враховано.

Останнім часом дедалі більше людей переходить на відзначення Різдва 25 грудня — разом з християнами світу, а дехто взагалі святкує в обидві дати. З 2017 року Різдво Христове в Україні офіційно відзначають двічі — 25 грудня та 7 січня. Якщо великі державні чи релігійні свята випадали на вихідний день, то наступний після них понеділок також був вихідним. У 2022 році 25 грудня випадає на неділю, а 7 січня 2023 — на суботу, але за умов воєнного стану перенесення вихідних днів не передбачено.

Нагадаємо, раніше Священний Синод Православної церкви України ухвалив рішення про можливість святкування Різдва Христового 25 грудня.

 

Вас може зацікавити

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

МКІП внесе садибу Зеленських до Державного реєстру нерухомих пам’яток України, наразі крок за КМДА

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги

Національний музей Голодомору-геноциду отримав художню концепцію майбутньої експозиції другої черги