Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Івано-Франківську стартував Шекспірівський фестиваль

Сьогодні, 17 червня, в Івано-Франківському національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка відбулось урочисте відкриття Шекспірівського фестивалю

Переглянути фотоальбом

Гостей події привітав т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв: «Посеред багатьох проблем, які нам сьогодні доводиться вирішувати, ми змушені мобілізувати нашу стійкість. Враховуючи світовий досвід та філософію, зокрема, й з творів Шекспіра, яка сьогодні пояснює нам багато проблем сучасності, ми можемо свідомо творити. Хоч і в умовах війни, але творити високу культуру. Українські театри стали надзвичайно затребуваними. Ми бачимо черги на покази вистав, біля музеїв. Українська культура активно розвивається».

Він також  подякував Великобританії за допомогу, зокрема й в організації Шекспірівського фестивалю. Це одна з країн, яка від початку повномасштабної війни демонструє свою солідарність з Україною, всебічно підтримуючи українців. 

Це перший Шекспірівський фестиваль в Україні. Він декларує приналежність України до європейської і світової культурної спільноти та триватиме до 23 червня. 

«Українська культура, як складова світової культурної спадщини, знову опинилася під ударами росії. На війну проти України можна подивитися крізь призму Гамлетівського «бути чи не бути». Своєю агресією росія наче каже Україні «не бути», заперечуючи право бути собою. Але на всі ці жорстокі спроби Україна відповідає твердим «хочу бути». Бути українському слову, театру, миру. Бути Українському Шекспірівському фестивалю», – зазначив Надзвичайний і Повноважний Посол Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Мартін Гарріс.

У програмі Українського Шекспірівського фестивалю – театральні хіти, постановки з батьківщини знаменитого драматурга – Стенфордського Королівського театру, а також вистави з Італії.

«Мені надзвичайно приємно, що в нашій області кожен день відбувається так багато добрих справ. Це підкреслює те, що ми об’єднані. А сьогодні єдність — це найбільша зброя українського народу проти того варвара, країни-агресора, який напав на нашу землю, який щоденно намагається знищити нас, стерти нашу націю з лиця землі. Та ми настільки сильні, незламні, що кожен день розпочинаємо день з молитви й працюємо для нашої перемоги», – сказала Голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Світлана Онищук.

Організатори підкреслюють, що мета фестивалю – це створення міжнародної платформи для розмови зі світом про українську культуру, про європейську ідентичність українців, про війну, яка щодня забирає життя українців і українок. Україна прагне стати частиною Європейської мережі Шекспірівських фестивалів, які існують в різних країнах, аби бути почутою.

В Івано-Франківську т. в. о. міністра культури та інформаційної політики обговорив актуальні питання з в. о. генерального директора – художнім керівником Івано-Франківського національного академічного гуцульського ансамблю пісні і танцю «Гуцулія» Василем Шереметою. Цього року Ансамбль святкуватиме своє 85-річчя. Колектив фокусується на збереженні та популяризації кращих зразків мистецтва Прикарпаття.

Також Ростислав Карандєєв зустрівся з директором Івано-Франківської обласної філармонії імені Іри Маланюк Володимиром Рудницьким. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука