Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В межах форуму «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» відбулась дискусія про особливості мистецтва під час війни

Сьогодні, 29 березня, в межах Всеукраїнського форуму «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» відбулась дискусія про мистецтво під час війни. Її учасники обговорили роль митців та культурних діячів, які під час війни стали ще й громадськими діячами.

Переглянути фотоальбом

«Ми сьогодні працюємо на лінії вогню. І нам треба мати інструментарій для того, щоб ми говорили з деокупованими територіями, щоб ми мали план на завтрашній день після повернення тих земель, які сьогодні окуповані. Коли ми повернулись в Херсон після 9 місяців його окупації,  ми нікому не бажаємо того, що ми там побачили», – розповів директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша Олександр Книга.

Директор Херсонського театру додав: «Окупанти повністю пограбували театр. Вони вивезли все, що могли, і коли ми приїхали, то у нас було велике бажання одразу ж відновити роботу театру, але засобів зовсім не було. І от тут якраз наша держава трошки програє. Я вдячний, що ми почали цю розмову, щоб мати цей інструментарій на завтра, щоб ми мали державну програму, яка дозволить купити, навіть той мікрофон, костюми, бо це наша зброя сьогодні».

«Людина, власне, і є результатом того культурного середовища, на тлі якого народжується, зростає, отримує знання про свої сенси та цінності, про свої мрії, про все те, що потім формує людину», – сказав український актор та режисер, директор державного підприємства «Кримський дім», модератор дискусії Ахтем Сеітаблаєв.

Він також підкреслив, що кіно мотивує до соціальних змін, а емоційні моменти зустрічей з людьми на деокупованих територіях закарбовуються назавжди. Також відомий актор розповів свою сімейну історію, яка дуже пов’язана з тимчасово окупованим Кримом.

«Моя філософія – бери і роби», – сказав український кінопродюсер та голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» Андрій Різоль. 

Його комплексний комунікаційний проєкт «Дивись українське — твори своє майбутнє!» створений з метою сприяння розвитку українського кінематографа та покращення якості суспільних комунікацій став ініціатором безлічі кінопоказів для захисників і захисниць.

Старший лейтенант ЗСУ, український музикант, телеведучий, актор і поет, який започаткував «Культурний десант» Миколай Сєрга розповів про інструментарій «Культурного десанту».

««Культурний десант» виник у червні 2022 року. Це об’єднання митців-військовослужбовців. Наша мета впливати на морально психологічний стан та освітній розвиток війська за допомогою культури та мистецтва. Своєю роботою ми виконуємо надзвичайно важливі завдання – підвищуємо мотивованість бійців, змінюємо деструктивні переконання, коригуємо їхній емоційний стан та займаємось культурно-просвітницькою роботою. Наша діяльність покликана зміцнювати моральний дух та культурну свідомість війська. За майже два роки нашої роботи ми сформували постійні групи, які працюють по всій лінії фронту, а також на полігонах навчальних центрів та реабілітаційних центрах. За результатами проведених заходів ми передаємо зведену інформацію про психоемоційний стан, рівень мотивації та загальну атмосферу в колективі командирам підрозділів з рекомендаціями», – сказав він. 

Своєю чергою, керівниця проєкту «Культурні Сили України» Марія Скворцова розповіла про імплементацію досвіду на інші аудиторії та важливість комунікації у цьому процесі, а також про проєкти «Крила культури» та «Стіни культури». 

«Ми працюємо з уявою. Ми маємо методику, у нас працюють багато психологів. Культурні сили України так само формують методику роботи різними способами: візуальним мистецтвом, концертами, це також вірші, культурні та освітні лекції. Тобто ми працюємо з різними формами», – сказала Марія Скворцова

Нагадаємо, Форум проводить Міністерство культури та інформаційної політики України та громадська організація «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ».

На форумі зібрались представники культурних та інформаційних підрозділів 10 областей, представники влади, установ культури, медіа, міжнародні партнери, громадськість для напрацювання єдиної стратегії дій щодо повернення деокупованих територій в український культурний контекст.

Серед учасників обговорення: директор Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша Олександр Книга; засновник українського видавництва «Наш формат» Владислав Кириченко; український кінопродюсер та голова Асоціації «Сприяння розвитку кінематографа в Україні – дивись українське!» Андрій Різоль; українська громадська діячка, засновниця маріупольської платформи «ТЮ», організаторка руху «Донецьк – це Україна» Діана Берг; генеральний директор-художній керівник Харківського національного академічного театру опери та балету імені М. В. Лисенка Ігор Тулузов; старший лейтенант ЗСУ, український музикант, телеведучий, актор і поет, який започаткував «Культурний десант» Микола Сєрьга; керівниця проєкту «Культурні Сили України» Марія Скворцова.

Вас може зацікавити

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

Медійна спільнота має регулюватися самостійно, — Тарас Шевченко

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації»