Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В межах італійсько-українського благодійного проєкту презентували поштові марки із зображеннями робіт українських художників 

У Будинку художника відкрилася виставка картин чотирьох українських митців  — Катерини Липовки, Сергія Сметанкіна, Юрія Бандери та Святослава Скоробогатова, чиї роботи були використані поштою Італії для створення марок у межах благодійного проєкту на підтримку України. У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

Переглянути фотоальбом

«У мене в руках чотири комплекти дивовижного проєкту — поштових марок Італійської Республіки, основою зображень для яких стали твори наших митців. Тут відображені картини людей, яких підтримала Італійська Республіка, а через них — і весь український народ у нашій рішучій боротьбі. Можуть бути різні форми підтримки — фінансова, військова, гуманітарна. У цьому випадку це підтримка значущості України як держави, значущості української нації як повноправного члена європейської спільноти – того, хто генерує і творить культуру найвищого ґатунку», — сказав Ростислав Карандєєв.

У червні до МКІП звернулося Міністерство закордонних справ України з повідомленням про те, що Міністерство економічного розвитку Італії з благодійною метою планує випустити чотири поштові марки із зображеннями церков Києва, Маріупольського театру, центральної площі у Львові та порту Одеси. МКІП та Національна спілка  художників сформували каталог з роботами митців, які згодилися долучитися до ініціативи. 

У межах конкурсу італійська сторона обрала чотирьох переможців. Зокрема, церкви столиці проілюструвала робота Катерини Липовки «Київ. Простір варіантів», а Одеський порт  — картина Святослава Скоробогатова «Весняна гавань».

Водночас Сергій Сметанкін зобразив Маріупольський драматичний театр, а Юрій Бандера  — центральну площу Львова у роботі «Львівський захід».

Заступник Посла Італії в Україні Франческо Пеше підкреслив, що в італійсько-українському проєкті є два важливих аспекти. Передусім — благодійний. За його словами, ці марки коштуватимуть дорожче, аніж зазвичай, оскільки гроші від їхнього продажу спрямують на гуманітарну підтримку України. Другий аспект — мистецький, він полягає у створенні «чотирьох дуже красивих картин». 

«Я щиро дякую художникам, які написали ці твори та надали дозвіл на використання в марках. Зображення репрезентують собою чотири локації та знайомлять італійський народ з Україною, показуючи її завдяки різним красивим культурним місцям», — зауважив Франческо Пеше. 

Свої примірники комплекту марок отримали й переможці конкурсу. 

«Я радію, що моя робота була обрана для цієї ініціативи. Дійсно, це важливий внесок кожної європейської країни в нашу перемогу. Через мистецтво ми розвиваємо нашу культурну дипломатію, показуючи, що наше мистецтво є дійсно унікальним. З іншого боку, це гуманітарна підтримка, якої ми зараз вкрай потребуємо», — зазначила мисткиня Катерина Липовка. 

Художник Сергій Сметанкин зауважив, що митець не може стояти осторонь від подій, які відбуваються в його країні. Він закликав пам’ятати, що мир в українських містах підтримують Збройні Сили. 

«Для мене дуже відповідально представляти Схід України, рідну Донеччину. Кілька творів, які представлені на сьогоднішній виставці — це й Федорівка, й Бахмут, я малював безпосередньо із хлопцями, які знаходяться там. Я хочу сказати всім присутнім, щоби ми пам’ятали, що все, що діється навколо нас, і в Києві, і на Закарпатті,  — завдяки Збройним Силам»,  —  сказав він. 

Вас може зацікавити

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес