Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В межах Програми ЄС «Креативна Європа» відбудеться спеціальний конкурс для України на 5 мільйонів євро

9 липня в Брюсселі відбулося засідання Комітету програми ЄС «Креативна Європа». В ньому взяв участь заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Члени програмного Комітету проводять спільні засідання двічі на рік, аби обговорити та узгодити рішення щодо розвитку та результатів моніторингу виконання заходів за попередній період програми ЄС «Креативна Європа». 

Цього разу йшлося про Річну робочу програму на 2025 рік (AWP2025), а також реалізацію пріоритетних напрямів підтримки. Одним з наскрізних пріоритетів залишається підтримка України. Також обговорення стосувалось забезпечення максимальної гнучкості для поточних проєктів, що фінансуються ЄС, за участю українських партнерів. 

Крім того, під час засідання Програми ЄС «Креативна Європа» було оголошено, про виділення для України додаткових цільових 5 мільйонів євро для України у 2025 році. Спеціальний конкурс, на який зможуть подаватись лише українські організації матиме пріоритетами доступ до культури для тимчасово переміщених українців та післявоєнне відновлення України у сфері культури.

Учасники заходу привітали нещодавнє рішення Єврокомісії про повноцінну участь України у підпрограмах «Медіа» та «Міжсекторальна співпраця» програми ЄС «Креативна Європа», що стало наслідком успішних кроків у напрямку наближення медіазаконодавства України до європейських стандартів. Очікується, що Україна та ЄС підпишуть міжнародну угоду, яка зафіксує це рішення. 

«Ми вдячні Європейській Комісії за підтримку культурного та креативного секторів в Україні, які переживають руйнівні наслідки збройної агресії росії. Адже саме культура залишається нашим щитом в боротьбі за наше існування, ідентичність та свободу», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Започаткований програмою спеціальний конкурс для України «Підтримка українських переселенців та культурного та креативного секторів в Україні» став ефективним інструментом для просування культурного розмаїття, сприяння інтеграційним процесам в культурному професійному середовищі та створив сприятливі умови для підтримки стійкості та перспектив для спільного післявоєнного майбутнього. 

Нагадаємо, програма Європейського Союзу «Креативна Європа» спрямована на підтримку культурного розмаїття та сприяння конкурентоспроможності сектору культури та креативності. Вона запроваджена відповідно до Регламенту ЄС № 2021/818 Європейського Парламенту. Програма забезпечує фінансування проєктів та ініціатив, які націлені на зміцнення культурного різноманіття, а також відповідають потребам і викликам культурного та креативного сектору Європи.

Україна приєдналася до програми як асоційована країна у 2016 році. У 2021-му році стартувала нова семирічна програма, що триватиме до 2027-го року. Її бюджет складає 2,44 млрд євро.

Вас може зацікавити

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій

МКІП затвердило методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа

МКІП затвердило методичні рекомендації щодо забезпечення безбар’єрності у сфері медіа