Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Національній історичній бібліотеці України відбулося відкриття виставки «Живописні поеми І. С. Їжакевича»

Події

23 січня в Національній історичній бібліотеці України в межах старту освітнього проєкту Державного науково-методичного центру змісту культурно-мистецької освіти відбулося відкриття пересувної банерної виставки «Живописні поеми І. С. Їжакевича».

Переглянути фотоальбом

Захід відкрила заступниця генерального директора з управління документними ресурсами Національної історичної бібліотеки України, Ірина Дяченко, а завідувачка сектора науково-інформаційної роботи, Алла Новицька, презентувала тематичну книжкову виставку про І. С. Їжакевича. Директорка Державного науково-методичного центру Марина Бриль розповіла про освітній проєкт, присвячений митцю, та підкреслила важливість популяризації культурної спадщини та розширення українського контенту в освіті. Дослідниця Інна Ковальчук представила концепцію виставки «Живописні поеми І. С. Їжакевича», що містить 14 банерів і розкриває різні аспекти митця. Аліна Борис, правнучка І. С. Їжакевича, виступила на відкритті освітнього проєкту. Вона висловила подяку дослідникам і організаторам виставки, а також поділилась цікавими спогадами з дитинства та розкрила факти з творчої біографії художника.

Представники музеїв, освітніх закладів та професійних об’єднань, також долучилися до вітального слова.

Організатори підготували вікторину з цікавими питаннями про біографію Івана Їжакевича. 

На відкритті виставки всі присутні змогли побачити 3-хвилинний фільм «Іван Сидорович Їжакевич» (монтаж: Ковальчук І.М.), створений із архівних матеріалів, що зберігаються в Центральному державному аудіовізуальному та електронному архіві.

Співорганізатори проєкту: Київська Організація Національної Спілки Художників України; Центральний державний архів-музей літератури і мистецтва України; Національний художній музей України / National Art Museum of Ukraine; Національна історична бібліотека України.

Інформаційна підтримка: Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти; Київський міський методичний центр закладів культури та навчальних закладів.

У Національній історичній бібліотеці України пересувної банерної виставки «Живописні поеми І. С. Їжакевича» буде експонуватися до 2 лютого.

Довідково

Іван Їжакевич, видатний художник та ілюстратор, прожив 98 років, присвятивши цей тривалий період свого творчого життя створенню понад 10 000 картин. Його внесок у мистецтво визначається особливо численною колекцією Шевченкіани, яка налічує понад 200 робіт і розташована в різних музеях України та книжкових виданнях. Майстер ілюстрував твори визначних українських письменників, серед яких Леся Українка, Микола Гоголь, Іван Франко, Михайло Коцюбинський та інші. Іконописна спадщина художника зберігається в 20 храмах. Найвідомішим серед його  храмових розписів є той, що прикрашає Трапезну церкву на території Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Вас може зацікавити

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

«Протидія дезінформації та стратегічні комунікації»: у Києві відбувся триденний тренінг для комунікаційників Запорізької області

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес

У Києві стартував другий Український будівельний конгрес