Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Одесі розширять межу охоронної зони ЮНЕСКО

Після розширення межа охоронної зони ЮНЕСКО проходитиме по вулицях Старопортофранківській, Пантелеймонівській, Леонтовича та Лідерсівському бульвару. 

Про це повідомив директор міського Департаменту культури, міжнародного співробітництва та європейської інтеграції Іван Ліптуга. У складі української делегації він взяв участь в засіданні 45-ої сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, яка нещодавно відбулась в Ер-Ріяді (Саудівська Аравія).

Іван Ліптуга зазначив, що впродовж сесії українська делегація проводила додаткові консультації з керівництвом Центру всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо розширення меж зони ЮНЕСКО в Одесі.

Експерти Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць, на думку яких покладаються керівні органи ЮНЕСКО, наполягають на розширенні меж «Історичного центру Одеси», – до меж Комплексної охоронної зони історичного центру, що визначена Історико-архітектурним опорним планом 2008 року та Генеральним планом Одеси 2015 року.

Графічні матеріали з позначенням нових розширених меж об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» до Центру всесвітньої спадщини має направити українська сторона найближчим часом.

Під час засідання Ер-Ріяді в Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО вніс два об’єкти всесвітньої спадщини: «Київ: Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» та «Ансамбль історичного центру Львова» до Списку всесвітньої спадщини, що перебуває під загрозою через небезпеку знищення, яку створює російська агресія.

Нагадаємо, у серпні 2022 року в МКІП ініціювали включення історичного центру Одеси до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО за прискореною процедурою. У жовтні Україна офіційно передала на розгляд ЮНЕСКО номінаційний файл «Історичний центр міста-порту Одеси» для включення до Списку всесвітньої спадщини, а Президент України Володимир Зеленський закликав провести позачергову сесію Комітету Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щодо включення історичного центру Одеси до списку. Остаточне рішення щодо включення історичного центру міста до списку всесвітньої спадщини ухвалили 25 січня 2023 року.

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України