Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» презентовано цільову модель системи у сфері психічного здоров’я 

Днями в межах ініціативи першої леді Олени Зеленської з розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?» відбулось десяте засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України. 

Участь у засіданні взяла начальниця відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП Леся Хемраєва.

«МКІП активно долучається до ініціатив та реалізує свій флагманський проєкт «Мистецтво допомагати». Заклади культури поступово мають стати своєрідним простором для того, аби кожен, хто цього потребує, міг отримати там належну психосоціальну підтримку. В рамках цього проєкту, проводяться тренінги для працівників закладів освіти сфери культури з опанування техніками самодопомоги та надання першої психологічної допомоги», – розповіла вона.  

Під час засідання учасникам презентували цільову модель системи у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки, розроблену Координаційним центром КМУ за підтримки Представництва ВООЗ в Україні. На базі цільової моделі підготовлено й комплексний законопроєкт про психічне здоров’я, який передбачає встановлення чітких правил для фахівців у сфері ментального здоров’я через механізм сертифікації. 

Послуги з ментального здоров’я мають бути доступними насамперед там, де живе людина – без її відриву від соціуму. Тому нині акцент робиться на посиленні амбулаторної ланки, комплектуванні мультидисциплінарних команд. А у подальшому стаціонарні форми поступово замінять центри ментального здоров’я, що створюються на базі кластерних лікарень. На цьому шляху приведення спеціалізованої психіатричної допомоги до міжнародних стандартів передбачений окремий пакет заходів.

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада  Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, в рамках проєкту «Мистецтво допомагати» МКІП у співпраці з Товариством Червоного Хреста в Україні уже було проведено І етап тренінгів з першої психологічної допомоги для викладачів закладів мистецької освіти та розпочато ІІ етап. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука