Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В рамках «Великої Реставрації» в Сумах відновлять садибу родини цукрозаводчиків Харитоненків

Комплекс Садиби Харитоненків у Сумах має довгу історію. Харитоненки — відомий рід українських купців, промисловців та меценатів. Свою садибу вони збудували наприкінці 19 століття. Будівлі не використовуються з 90-х років. Останнім часом Комплекс належав Міністерству освіти та науки. Зараз об’єкт знаходиться у незадовільному стані та потребує реставрації. Перший крок до цього – передача архітектурної пам’ятки до сфери управління Міністерства культури та інформаційної політики. Це ініціатива народної депутатки Тетяни Скрипки. 

«Сумщина має значний потенціал для розвитку культури та туризму – пам’ятки, музеї, церкви, заповідники, значна кількість мистецьких, музичних фестивалів та надзвичайно активну громаду. Комплекс садиби Харитоненків може стати перлиною для Сум. Об’єкт знаходиться на реставрації вже довгий час. Настав час перетворити його на осередок культурного життя і туристичний магніт для цілого регіону. Садибу відновлюватимуть в рамках програми «Велика реставрація»», зазначила Катерина Чуєва, заступниця Міністра культури та інформаційної політики.

Після переходу Комплексу садиби Харитоненків до МКІП оперативне управління об’єктом буде передане Національному заповіднику «Глухів». Заповідник має провести належну інвентаризацію майна Комплексу, визначити його вартість, провести індексацію основних фондів, а також укласти охоронний договір на пам’ятку архітектури.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні