Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні почали розробляти «маршрути пам’яті» – стратегію меморіалізації та відвідування місць пам’яті російсько-української війни

Круглий стіл з напрацювання механізмів та розробки дорожньої карти з відвідування локацій, які відображають події визвольної війни України з російськими загарбниками, відбувся сьогодні в Укрінформі. 

Подію ініціювало Державне агентство розвитку туризму у продовження дискусії за участі представників громад, архітектурних бюро, пам’яткоохоронних організацій, музеїв, МКІП та інших органів державної влади, а також Українського інституту національної пам’яті щодо підходів до меморіалізації місць пам’яті у звільнених від окупантів регіонах України. Від Міністерства культури та інформаційної політики участь у круглому столі взяла заступниця Міністра Катерина Чуєва. 

«Враховуючи зацікавленість міжнародних та вітчизняних туроператорів, а також іноземних туристів до відвідування локацій, що перебували в окупації, Державне агентство розвитку туризму України виступило з ініціативою, що має на меті об’єднати зусилля держави та громадськості задля розробки стратегії відвідування місць пам’яті, пов’язаних з військовою агресією росії в Україні», – зазначила Мар’яна Олеськів, Голова ДАРТ.

Під час круглого столу обговорювали питання сучасних практик меморіалізації, створення «маршрутів пам’яті російсько-української війни», досвід українців, яким довелося пройти через жахіття окупації, налагодження діалогу між громадами, фахівцями та державними органами, етичні та практичні аспекти відвідування місць пам’яті, створення меморіалів російсько-української війни, роль митців. 

«Меморіалізація – це завжди делікатне питання та професійний виклик. З одного боку, ми маємо зберегти численні місця пам’яті, враховуючи болісний та героїчний досвід чи особливості ситуації в конкретній громаді. З іншого – пам’ятати про те, що ці місця пам’яті мають промовляти також до людей, які не мають  досвіду війни сьогодні, і до людей, які житимуть через десятки років після нас. Зрештою, пам’ятати про ризики. Адже звичні підходи часто беруть початок у відносно недалекому радянському минулому, що мало наслідком «наштамповані» меморіальні пам’ятники та наративи, вплив яких доводиться сьогодні долати ціною тисяч життів. Україна, сподіваємося, вже відійшла від цих практик»,  – зазначила Катерина Чуєва. 

Окрім того, заступниця Міністра наголосила, що Міністерство культури та інформаційної політики готове долучатися до проєкту на всіх етапах. 

«Для Міністерства важливим є фаховий підхід, зокрема, забезпечення участі спеціалістів, які мають відповідний український та міжнародний досвід. Зі свого боку ми готові долучатися до всіх цих процесів у межах своєї компетенції, – сказала Катерина Чуєва.Ми не маємо диктувати наративи, ми можемо створювати умови для формування культури пам’яті, суспільного діалогу та реалізації проєктів».

За результатами зустрічі організатори повідомили, що ініціативна група інформуватиме суспільство про ключові кроки та результати своєї роботи. Стежити за новинами можна буде на сайті ДАРТ та на сторінках у Facebook: balbek bureau, Минуле / Майбутнє / Мистецтво, ГО «Музей сучасного мистецтва».

Якщо ви хочете сконтактувати з ініціативною групою, можна написати листа на адресу: [email protected]

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора