Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні відзначають День пам’яток історії та культури

Щороку 18 травня у світі відзначають Міжнародний День захисту пам’яток архітектури історичного надбання. 

Відзначення цього дня було започатковано у липні 1983 року Асамблеєю Міжнародної ради з питань охорони пам’ятників і визначних місць (International Council on Monuments and Sites; ІCOMOS), створеної при ЮНЕСКО. 

В Україні в День захисту пам’яток архітектури історичного надбаннящорічно відзначається День пам’яток історії та культури згідно з Указом Президента України № 1062/99 від 23.08.1999 р.

Завдання такої події – ще раз нагадати світовому суспільству про різноманіття культурної спадщини, створеної зусиллями багатьох народів за всю історію людства, її вразливість та необхідність збереження для майбутніх поколінь. 

«Понад 550 – саме стільки пам’яток та об’єктів культурної спадщини зруйновано або пошкоджено окупантами. Війна триває, тому ми кожного дня фіксуємо нові руйнування.  І, на жаль, кожна втрата кожної нашої культурної пам’ятки – це втрата для світового надбання», – сказав Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко. 

Також він підкреслив, що культурна спадщина – це ключовий елемент ідентифікації української нації та фактор національної безпеки України.

«Війна стала поштовхом для трансформації розуміння останнього. Саме тому ми піднімаємо культурну спадщину – пам’ятки історії та культури, визначні місця та традиції – на новий рівень значимості для кожного всередині країни та в світі», – підкреслив Міністр. 

Довідково про українські пам’ятки культурної спадщини:

Під охороною держави нині перебуває 109 930 пам’яток.

За видом археології внесено до Державного реєстру або взято на державний облік 57 545 об’єктів (з них – 2 150 за категорією національного; 55 395 – місцевого). Загальна кількість пам’яток історії – 30 128, з яких 182 – національного значення, 29 946 – місцевого. Пам’яток архітектури та містобудування налічується 15 773 (національного – 2427, місцевого 13 346). Щодо пам’яток монументального мистецтва – 1868, з них національного значення – 33, місцевого 1835. Пам’яток садово-паркового мистецтва налічується 179 об’єктів: 9 – національного, 170 – місцевого. Ландшафтних – 197, з яких національного – 2, місцевого – 195. 108 пам’яток науки і техніки взято під охорону: 14 – національного, 94 – місцевого. Разом з тим, під охороною перебуває 18 850 щойновиявлених об’єктів культурної спадщини. Таким чином загальна кількість об’єктів культурної спадщини становить 128 780. 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону