Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні запрацювала мультимедійна платформа з вивчення кримськотатарської мови для дітей

15 грудня відбулась презентація платформи з вивчення кримськотатарської мови для дітей «BÜLBÜL», створеної на замовлення Міністерства культури та інформаційної політики. Назва українською означає «Соловей». Цей освітній мультимедійний проєкт має познайомити дітей з кримськотатарською мовою, з історією та традиціями кримськотатарського народу.  

«Підтримка вивчення кримськотатарської мови є важливою складовою державної політики, зокрема для Міністерства культури та інформаційної політики. Я радий, що у держави були можливості, щоб через мистецький конкурс обрати кращу організацію, яка може реалізувати такий важливий проєкт. Такі проєкти, створені спільно з громадськими організаціями та бізнесом, є запорукою того, що питання Криму та кримськотатарської мови завжди залишиться у фокусі уваги держави», – зазначив Тарас Шевченко, заступник Міністра культури та інформаційної політики.

Команда «BÜLBÜL» створила нові мультфільми кримськотатарською мовою з оригінальними образами й авторською музикою та методичні матеріали з вивчення кримськотатарської мови для батьків і вчителів. Крім того, у межах проєкту, досвідчені мовознавці та викладачі розробили розвивальні картки із основних лексичних тем, словник з перекладом та вимовою кримськотатарських слів. Також платформа пропонує народні та авторські казки, пісні, плани-конспекти занять, матеріали для ігор та творчих занять з дітьми.

«Вдячна МКІП та МЗС за підтримку такого важливого проєкту для збереження кримськотатарської мови. Над ним працювали 43 людини упродовж 8 місяців. Сподіваюся, що мультимедійна платформа стане фундаментом у вивченні кримськотатарської мови для дітей у сім’ях, де батьки не розмовляють рідною мовою. Адже саме мова є носієм культури, менталітету, традицій та історії народу. І тому, в умовах тимчасової окупації Криму, надзвичайно важливо через мову зберегти ідентичність кримських татар», – підкреслила Фатіма Османова, керівниця проєкту.  

Контент платформи підходить для дітей від 0 до 5 років. Матеріали можна використовувати у дитячих садочках, освітніх центрах, школах та онлайн-курсах. Дітям інших національностей цей контент стане допоміжним джерелом для вивчення ще однієї мови.

Всі деталі на платформі з вивчення кримськотатарської мови для дітей «BÜLBÜL»  https://www.bulbulkids.com.ua/ 

Вас може зацікавити

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

2013 об’єктів культурної інфраструктури зазнали пошкоджень чи руйнувань через російську агресію

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України