Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україну завітали міністри культури Литви та Польщі

22 квітня на запрошення Олександра Ткаченка, Міністра культури та інформаційної політики, в Україну завітали Пьотр Глинський (Piotr Gliński), Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща, та Сімонас Кайрис (Simonas Kairys), Міністр культури Литовської Республіки. Мета візиту – підтримка України у протистоянні агресії російської федерації на культурному та інформаційних фронах.  

«Литва та Польща – великі друзі України, які першими прийшли на допомогу. Ми це відчули у біді, яку принесла російська агресія на нашу землю. Війна не робить Україну слабкою. Навпаки – тільки сильнішою. Ми плануємо розширяти межі співпраці між країнами «Люблінського трикутника». російські окупанти знищують не тільки все українське, вони несуть загрозу всій Європі. Сьогодні Україна – це передова протистояння – як воєнного, так і ціннісного. Тільки завдяки консолідації зусиль партнерів ми зможемо протистояти агресору на всіх фронтах», – зазначив Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України.   

У ході візиту країни «Люблінського трикутника» заявили про беззаперечну солідарність з Україною, підписавши відповідну заяву про це. 

Пьотр Глинський (Piotr Gliński), Віцепрем’єр-міністр, Міністр культури та національної спадщини Республіки Польща зазначив: «Сьогодні ми в Києві, щоб продемонструвати нашу повну підтримку Україні, показати, що «солідарність» це не пусте слово. Ми мали зустрітися тут 25 лютого, а зустрічаємося майже через два місяці, через два місяці боротьби героїчних захисників України проти жорстоких, нещадних загарбників. Ми, поляки, литовці, українці, жителі в серці Європи, через наше нелегке минуле дуже добре знаємо способи дії Російської Федерації, спадкоємиці Радянського Союзу та царської Росії. Цей досвід змушує бути єдиними – адже сьогодні Україна бореться не тільки за свою власну, але й за нашу свободу, за наші основні цінності. У цій війні немає місця для ілюзій чи нюансів. Тому ми сьогодні тут – щоб постійно нагадувати і показувати світові, що в Україні точиться війна, що гинуть невинні люди, руйнується культура, яка є цілісною та невід’ємною частиною європейської спадщини. Ми хочемо підтримувати Україну на всіх фронтах, зокрема і у сфері культури. Я твердо вірю, що весь цивілізований світ на боці України, вірю, що українці досягнуть остаточної перемоги. Тепер, як ніколи, ми маємо шанс примирити та зміцнити стосунки. Два місяці тому ми дистанційно підписали декларацію про співпрацю у сфері культури та історичної спадщини. Сьогодні ми тут, щоб підтвердити наше бажання розвивати співпрацю в рамках Люблінського трикутника у сфері культури». 

Міністр культури Литовської Республіки Сімонас Кайрис (Simonas Kairys) додав: «Вчора ми почули новину, що Комітет всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Казані не відбудеться. Софійський собор, який ми сьогодні відвідали, є символом історії та державності України, великої та культурно багатої країни. Хочемо ще раз наголосити на абсурдності ситуації, в якій Росія досі є головою Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, метою якого є збереження, а не руйнування. Я твердо вірю, що разом з Україною та Польщею ми будемо розвивати співпрацю у форматі «Люблінського трикутника». По-перше, як  Литва так і Польща активно підтримують інтеграцію України до Європейського Союзу. Україна вже є частиною Європи, яка захищає наші цінності зброєю та кров’ю своїх громадян. Для нас, міністрів культури, дуже важливо говорити про війну і в інформаційній сфері. Треба ще активніше сприяти блокуванню російських та білоруських телеканалів на території ЄС та вирішувати інші питання, пов’язані з боротьбою проти дезінформації. Ворог завжди намагається отруїти наші думки, наше мислення, а потім він приходить зі зброєю». 

Так, під час спільної зустрічі Міністерство культури та інформаційної політики України, Міністерство культури Литовської Республіки та Міністерство культури та національної спадщини Республіки Польща обговорили нагальні питання щодо:  

  • Створення спільної робочої групи з метою відновлення української культурної спадщини.  

  • Необхідності запровадження санкцій до фізичних та юридичних осіб, які підтримують російську військову агресію проти України та продовжують поширювати дезінформацію щодо війни в Україні.  

  • Надання фінансової підтримки для українських мовників національного марафону.  

  • Забезпечення України теле- та радіо обладнанням, яке допоможе відновити пошкоджену російськими військами телеінфраструктуру в деяких областях.  

  • Реалізацію культурних проектів, спрямованих на підтримку тимчасово переміщеного українського населення (біженців), у тому числі ініціативи щодо культурної співпраці між митцями та діячами культури, забезпечення книжками тощо. 

Нагадаємо, до широкомасштабного вторгнення росії в Україну між країнами «Люблінського трикутника» планувались спільні заходи та співробітництво. Це дипломатична ініціатива, яка об’єднує Україну, Литву і Польщу. У межах цього формату Варшава, Вільнюс та Київ співпрацюють у політичній, економічній, соціальній та культурній сферах. Зокрема, 28 лютого Міністри культури країн «Люблінського трикутника» в онлайн-форматі підписали декларацію про наміри розвитку культурних маршрутів Україна-Польща-Литва.   

 

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора