Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні бібліотеки стануть простором  психологічної допомоги

Сьогодні, 28 листопада, під головуванням Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та за участі Першої леді Олени Зеленської відбулося засідання Міжвідомчої координаційної ради з питань охорони психічного здоров’я та надання психологічної допомоги особам, які постраждали внаслідок збройної агресії росії проти України.

У засіданні взяли участь представники міністерств, інших центральних органів виконавчої влади, обласних державних адміністрацій. 

Перша леді підкреслила, що наступного року необхідно максимально поширити проєкти з надання психологічної допомоги у регіонах, щоб усі, хто її потребує, змогли звернутися до фахівця. Олена Зеленська зауважила, що перспективною площиною для нових ініціатив — не лише для держави, а й для відповідальних бізнесів — є психологічне просвітництво. За її словами, українці мають упевнитися, що їх ніхто не засуджуватиме за звернення до фахівців по допомогу, а турбота про ментальне здоров’я – відповідальне та схвальне рішення.

Водночас Прем’єр-міністр наголосив, що стійка нація починається з конкретної людини, тому завдання Уряду — створити умови для її розвитку, для реалізації усіх потенційних талантів та можливостей. 

Т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв поінформував учасників засідання про реалізацію проєкту МКІП «Мистецтво допомагати», що втілюється в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я «Ти як?», ініційованої Першою леді.

Мета проєкту МКІП — забезпечити комплексну психосоціальну підтримку громадянам України завдяки залученню фахівців закладів культури, мистецької освіти та бібліотек. Також ініціатива сприяє формуванню в суспільстві культури піклування про ментальне здоров’я. 

Проєкт містить три компоненти: бібліотеки як простір для отримання психологічної підтримки, навчання працівників та студентів закладів мистецької освіти та створення відео рекомендацій щодо відвідування культурних заходів.

Наразі завершено І етап тренінгів з першої психологічної допомоги для фахівців вищих навчальних закладів галузі мистецької освіти. Завдяки тренінгам викладачі дізналися, як вчасно й правильно надавати першу психологічну допомогу, як піклуватися про власне психічне здоров’я, підтримувати емоційний стан студентів та визначати гострий і накопичений стрес. 

До тренінгів, що проходили в Києві, Харкові, Одесі, Кропивницькому та у Львові, долучилися близько 140 учасників. Навчання проводилось спільно з Українським Червоним Хрестом та Державним агентством України з питань мистецтв та мистецької освіти. Незабаром стартує ІІ етап тренінгів.

«Ментальне здоров’я: бібліотека як простір психосоціальної підтримки» — це пріоритетний напрям проєкту «Мистецтво допомагати» на 2024 рік. Зокрема, ми плануємо створити умови на базі бібліотечних закладів, де населення зможе отримати  психосоціальну  підтримку», – підкреслив Ростислав Карандєєв. 

Він додав, що завданнями напряму є підвищення рівня обізнаності працівників бібліотек щодо ментального здоров’я, навичок самодопомоги та способів підтримки психоемоційного стану відвідувачів. 

Реалізація проєкту «Мистецтво допомагати» у сфері психічного здоров’я є одним із пріоритетних завдань МКІП. Також Міністерство посилило свою інституційну спроможність в реалізації психосоціальної допомоги, зокрема, створено Відділ політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я. 

Супровід розробки та впровадження Всеукраїнської програми ментального здоров’я забезпечує Координаційний центр з психічного здоров’я Кабінету Міністрів України за експертного партнерства та підтримки ВООЗ. Майданчиком для ухвалення рішень є Міжвідомча координаційна рада Кабінету Міністрів України.

Вас може зацікавити

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

У Києві презентували книгу «Нематеріальна культурна спадщина як найголовніший інструмент збереження української нації» 

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг

Держкомтелерадіо припинив розповсюдження інтернет-магазинами майже 700 найменувань російських книг