Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення»

Сьогодні, 9 квітня, в Україні стартувала кампанія Ради Європи «Журналісти мають значення». Вона присвячена безпеці журналістів та інших працівників медіа в Україні. При Міністерстві культури та інформаційної політики створили Координаційний комітет з реалізації кампанії в Україні. 

Переглянути фотоальбом

Переглянути відео

За останніми даними з 24 лютого 2022 року в Україні загинуло 76 журналістів. Про це на початку заходу повідомив народний депутат, голова Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова  Ярослав Юрчишин. 

Медіа відіграють важливу роль у забезпеченні публічного дискурсу суспільства. Безперечні й права журналістів на безпеку та свободу вираження поглядів. Наразі існує нагальна потреба у вирішенні багатогранних викликів, що існують для  всіх працівників сфери медіа. Це передбачає не лише посилення заходів фізичної та цифрової безпеки, а й створення сприятливих правових і соціальних рамок, які пом’якшують ризики журналістської роботи. 

«Ще одне підтвердження стратегічної важливості тематики безпеки журналістів є те, що розроблена МКІП спільно з іншими державними органами, стратегія інформаційної безпеки містить 7 стратегічних цілей. Серед них є також одна ціль, яка стосується саме прав журналістів та безпеки журналістів. Тобто для нас інформаційна безпека це і про протидію дезінформації, і про безпеку журналістів. Баланс прав та обмежень – в цьому особливість українського підходу», – сказав заступник Міністра культури та інформаційної політики з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко. 

Своєю чергою, національна координаторка Кампанії за безпеку журналістів, керівниця Департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки Міністерства культури та інформаційної політики України Ганна Красноступ презентувала плани щодо розгортання Кампанії за безпеку журналістів в Україні на національному рівні.

«Запуск кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення» – це важливий крок для України. Нещодавно нас вчили м’яким навичкам – важливо не те, що відбувається, а наше відношення до цього. Під час війни все повністю змінилося. Важливо знати все, що відбувається. Це безпекові питання, які стосуються кожного з нас, наших родин та дітей», – сказала вона. 

МКІП розпочинає національні консультації з метою посилення всебічного та інклюзивного діалогу. Він має об’єднати широке коло зацікавлених сторін для спільного вироблення ефективних рішень і стратегій щодо захисту журналістів та підтримки свободи преси в Україні

В межах події учасники провели перший раунд дискусій з безпеки журналістів та пріоритетів Кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення» на 2024 рік. Обговорення стосувались основних викликів, з якими стикаються медіа та журналісти під час війни, стану медіа на тимчасово окупованих територіях України; оцінки ситуації з розслідуванням злочинів проти журналістів, правових гарантій, що вже існують, а також визначення напрямків з їх підсилення.

Вас може зацікавити

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні

У Києві відбулась прем’єра документального фільму «Форма вогню» про роботу рятувальників у Херсоні