Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні створять електронний реєстр базової мережі закладів культури: перші області – Вінницька та Київська

30 серпня Кабінет Міністрів України схвалив постанову «Про реалізацію експериментального проєкту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури у Вінницькій та Київській областях», розроблену Міністерством культури та інформаційної політики України. 

Це рішення дозволить саме цим регіонам першими в Україні скористатися перевагами нової інформаційно-комунікаційної системи Реєстр базової мережі закладів культури.

Запровадження системи дозволить державі отримати верифіковану інформацію про всі заклади культури та заклади освіти у сфері культури, що суттєво спростить процес їх обліку. Така база даних також підвищить прозорість і ефективність управління сферою культури, а доступ до актуальної інформації стане значно швидшим і зручнішим.

«МКІП активно працює над цифровізацією всіх процесів у сфері культури. Створивши такий реєстр, ми зможемо покращити координацію та управління культурною сферою на всіх рівнях, а також збільшити прозорість та доступність інформації про культурні заклади», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Координаторами експериментального проєкту є МКІП та Держкіно, учасниками: МКІП, Держкіно, Держмистецтв, а також Вінницька та Київська обласні державні адміністрації (військові адміністрації), місцеві ради та їх виконавчі органи, військові адміністрації населених пунктів у Вінницькій та Київській областях і заклади культури та заклади освіти сфери культури, що належать до сфери їх управління.

Фінансування робіт зі створення Реєстру буде здійснено коштом міжнародної технічної допомоги. Його функціонування забезпечать працівники Держмистецтв, а технічне адміністрування МКІП. 

Постанова:

  • визначає порядок реалізації експериментального проєкту щодо запровадження Реєстру базової мережі закладів культури; 
  • врегульовує питання функціонування та електронної інформаційної взаємодії Реєстру з іншими інформаційними ресурсами; визначає функції держателя, адміністратора, технічного адміністратора Реєстру, а також перелік користувачів Реєстру та їх функції;
  • фіксує процедури: створення запису про новий заклад культури, внесення записів щодо реорганізації/ліквідації закладу, та перелік інформації, що вноситься до Реєстру під час цього, процедуру редагування даних про заклад та інші.

Нагадаємо, постанову розробили відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо передачі майна та створення, впровадження і ведення електронних реєстрів у сфері культури». Ним передбачено, що МКІП має забезпечити створення, впровадження та ведення електронних реєстрів у сфері культури.

Вас може зацікавити

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

Від моди до борщу: учасники платформи обговорили досягнення українців на міжнародній арені 

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі

У рамках події «УКРАЇНА ВІДКРИТА СВІТУ» обговорили роль культури як інструменту ідентифікації України у світі