Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Шрифтові дизайнери пропонують нові гарнітури для оформлення офіційної державної документації в Україні

Сьогодні, 8 лютого, за ініціативи МКІП відбулася нарада з шрифтовими дизайнерами, на якій обговорили обрання нового шрифту для офіційної державної документації. Розглядалися вже розроблені раніше, але не поширені в діловому письмі українські гарнітури. В онлайн-зустрічі взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

«Завдання зі створення широкої палітри українських національних шрифтів є дуже актуальним. Мета проста — оновити шрифт для ділових документів органів влади, зокрема, наказів, розпоряджень, законів тощо. Зараз таким шрифтом є Times New Roman, але ми б хотіли щось своє — більш національне і сучасне», — наголосив т. в. о. Міністра.

Йдеться про вже розроблені шрифти, доступні для вільного використання. Державні кошти на розробку гарнітур не виділятимуться.

Учасники зустрічі зазначили, що наразі в Україні є щонайменше чотири готових шрифти, розроблені вітчизняними дизайнерами, які підійдуть для використання в офіційних документах.

За підсумками наради, фахівці вирішили сформувати широкий список пропозицій за двома групами: ділові шрифти для текстів, а також шрифти для заголовків — для декоративного оформлення офіційних документів.  

Надалі експерти оберуть дві-три найкращих гарнітури та запропонують їх органам державної влади. У разі прийняття пропозиції щодо оновлення шрифту для оформлення офіційних державних документів, він може поширитись і на все ділове мовлення в країні.

Нагадаємо, що 18 вересня за участі МКІП відбулося засідання Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики. Учасники зустрічі запланували створити банк українських шрифтів та відмовитися від використання російських. 

Вас може зацікавити

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

У Лаврі відкрилась виставка Богородичних ікон на ящиках з-під набоїв

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП

Забезпечення прав працівників Державної бібліотеки України для юнацтва під час реорганізації – пріоритет для МКІП