Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні встановили Рекорд з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України 

Сьогодні, 30 квітня, за організації Міністерства культури та інформаційної політики у співпраці з ГО «Інститут культури України» в інноваційному парку UNIT.CITY відбувся Фестиваль української писанки. У межах події розписали 800 писанок, що є Рекордом України.

Переглянути фотоальбом

До заходу долучився т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв. 

«Сьогодні, напередодні Великодня, нас об’єднала традиція писанкарства. Ми маємо знаходити світлі події, які нас згуртовують та додають життєвих сил для того, щоби ми могли боротися з ворогом, а також творити. Я дякую всім майстрам, які знаходять в собі натхнення і вкладають душу в це мистецтво. З вами ми впевнені, що традиція писанкарства не лише буде збережена, а передана майбутнім поколінням українців», — сказав він. 

Т. в. о. Міністра вручив подяки майстрам писанкарства за їхній внесок у збереження традиції. 

Також Ростислав Карандєєв нагадав, що Україна спільно з Естонією подала номінацію «Писанка: українська традиція і мистецтво оздоблення яєць» для включення до Репрезентативного списку нематеріальної спадщини ЮНЕСКО. Він подякував уряду Естонії за підтримку, а також висловив сподівання, що незабаром організація визнає українську писанку спадщиною людства.  

Фестиваль зібрав майстрів зі всієї України, які провели майстер-класи з писанкарства для молоді. Створені писанки передадуть захисникам на фронт за допомоги Міжнародного штабу допомоги українцям.

«Традиційна писанка була, є і буде. Як Національна спілка ми зробимо ще багато витворів, а також будемо навчати молодь — від дитсадків до студентських кіл», — наголосила майстриня-писанкарка, співавторка подання до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України «Українська писанка: традиція і мистецтво» Зоя Сташук. 

Під час події генеральна директорка Книги Світових Рекордів Ганна Крисюк оголосила про встановлення Рекорду з наймасовішого розпису писанок майстрами різних регіонів України. 

«Протягом 5 годин 530 учасників виготовили 800 писанок. Рекорд України встановлено!», — сказала вона.

Також під час фестивалю український шеф-кухар Євген Клопотенко провів майстер-клас, де показав, як зібрати Великодній кошик.

«В нашій організації є пріоритет: збирати кошти на продуктові набори для українців в прифронтових зонах та популяризувати культурну спадщину України, бо це нас ідентифікує у світі як націю. Цей захід саме про популяризацію нематеріальної спадщини — писанкарства, — зазначила співорганізаторка заходу, співзасновниця ГО «Інститут культури України» Марина Соботюк і додала: Традиції живуть, допоки їх передають молоді, і оскільки на заході була переважно молодь, це означає, що традиції писанкарства будуть передані з покоління в покоління». 

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві