Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Україні запровадили п’ять Інвентарів нематеріальної культурної спадщини

21 листопада набрала чинності нова редакція Порядку ведення Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. Відтепер Національний перелік складається з п’яти Інвентарів нематеріальної культурної спадщини, що допоможуть громадам України зберегти та відродити їхнє культурне надбання.

Зокрема, уперше в Україні запровадять Інвентар нематеріальної культурної спадщини, яка потребує термінової охорони. Акт надасть громадам важливий сигнал і стимул: їхня жива культура важлива для України. Адже попри бойові дії, наслідки тимчасової окупації, природні впливи й тимчасове переміщення населення, українські громади прагнуть охороняти свою живу спадщину. 

Водночас з’явиться Інвентар належних практик з охорони нематеріальної культурної спадщини. Його мета — показати зусилля громад/спільнот, закладів культури, освіти, громадських організацій в охороні НКС чи окремого її прояву.

Також в Україні діятиме Інвентар, що представляє культуру корінних народів України. Це — великий поступ вперед, оскільки культурна спадщина корінних народів України, так само як і національних меншин, є невіддільною частиною загальноукраїнської культури.

Загалом нова редакція Порядку розширює можливості носіїв нематеріальної культурної спадщини та орієнтована на принцип «знизу-вгору», у центрі якого знаходяться громади/спільноти. Разом із тим внормовуються питання моніторингу, змінюються терміни подання: так, зокрема, до Національного переліку можна подавати документи щоквартально.

Міністерство культури та інформаційної політики пропонує низку інформаційних семінарів на тему «Інвентаризація нематеріальної культурної спадщини на національному рівні» у зв’язку з прийняттям нової редакції Порядку. Для участі необхідно зареєструватися за посиланням

Вас може зацікавити

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру

ЮНЕСКО відкрила в Києві фотовиставку, присвячену впливу війни на культуру