Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Українському домі презентували виставковий проєкт «МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль»

Сьогодні, 18 липня, в Українському Домі відбулася презентація виставкового проєкту «МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль». Виставка представляє практики українських митців за 100 років — від традиційного гобелена до експериментальних робіт із використанням текстильних матеріалів. В експозиції — понад 120 художніх творів близько 60 авторів.

Переглянути фотоальбом

«Українська культура живе та розвивається, і сьогодні тут люди, які не тільки творять, а і продюсують її: галеристи, куратори, мистецтвознавці, керівники музеїв. Я вітаю вас із цим проєктом і не побоюсь сказати що Український дім сьогодні є флагманом продюсування нашої культури», – зазначив т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Ольга Вієру, директорка Національного центру «Український дім», привітала гостей:

«Я від щирого серця дякую нашим прекрасним кураторкам, нашому колективу, всім вам, нашим авторам, колекціонерам, нашим музеям, які надали роботи для експонування. Ми дуже шануємо вас і пишаємось тим, що можемо представляти ваші колекції», – сказала вона.

Проєкт «МАТЕРІЯ MATTERS. Український арттекстиль» ознайомлює глядачів з творчим досвідом бойчукістів, шістдесятників, а також сучасних митців. На виставці представлені твори українських художників, які працювали з текстилем у публічному просторі; роботи, що розвивали лінію українського стилю в інтер’єрі та костюмі; текстильні практики, присвячені актуальним темам сьогодення. Окремо експонуватимуться вишивки репресованих українців, виконані в таборах і колоніях ГУЛАГу.

Виробництво текстилю належить до найдавніших ремесел у світі й водночас — до найменш досліджених у контексті історії мистецтва. Маючи потенціал, здатний трансформувати матеріальне середовище, текстиль швидко став символом статусу. Та позиціювати його сьогодні як вид мистецтва, пов’язаний суто з функціональністю, — значить ігнорувати історію творчих відкриттів.

Рушієм змін стали авангардні течії ХХ століття, які розхитували усталені традиції виготовлення текстилю. Митці, захоплені новаторськими сенсами, творили актуальне мистецтво, і текстильні практики, попри своє первинне утилітарне підґрунтя, ставали реакцією як на глобальні пошуки нових художніх засобів, так і на соціальні виклики часу, в який зароджувалися й побутували.

У часи Незалежності України арттекстиль стає провідником глобальних контекстів, що стосуються проблем постколоніальної епохи: пам’яті, колективних травм, політичного протистояння, екології, гендерних питань. Чимало митців почали працювати з текстилем під час російсько-української війни: у власний спосіб вони перезбирають українську ідентичність, рухаючись від витоків традиції та переосмислюючи її у своїй творчості. 

Виставка «МАТЕРІЯ MATTERS» оповідає про сенси, вплетені в український арттекстиль, та показує їхню трансформацію у відповідь на виклики часу. Проєкт відображає варіативність текстильних практик українських художників, виявляє  фактори, що вплинули на появу низки наративів, опорних для української культури в останньому столітті з його колізіями та катастрофами, і пропонує поглянути на текстиль як на високе мистецтво і змістовне медіа.

Кураторки проєкту: Тетяна Волошина, Аліса Гришанова, Катерина Лісова.

Організатор: Національний центр «Український Дім».

Партнери проєкту: АТ «Ощадбанк», Visa.

Вас може зацікавити

Садибу Зеленських у центрі Києва на вулиці Кониського почали зносити незаконно

Садибу Зеленських у центрі Києва на вулиці Кониського почали зносити незаконно

На Харківщині суд повернув у державну власність пам’ятку архітектури національного значення «Покровська церква» 

На Харківщині суд повернув у державну власність пам’ятку архітектури національного значення «Покровська церква»