Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В Українському Домі відкрилася виставка, присвячена творчості мисткині-шістдесятниці Алли Горської 

Сьогодні, 14 березня, у Національному центрі «Український дім» презентували ретроспективну виставку «Алла Горська. Боривітер». У заході взяв участь т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв

«Це — унікальна художня виставка. Кураторам вдалося в одному місці помістити надзвичайно конкретизоване, стисле та концентроване зібрання артефактів, пов’язаних із життям та творчістю Алли Горської», — сказав він. 

Т. в. о. Міністра зауважив, що художниця була важливою постаттю для руху шістдесятників. Він відзначив, що багато своїх робіт вона присвятила постаті Тараса Шевченка, якого мисткиня побачила інакше, аніж радянська пропаганда, — як творця, митця, що протестував проти імперської системи, людину, небайдужу до України та українського народу. 

На виставці представлені понад 100 творів живопису, графіки, ескізів монументальних робіт з музейних і приватних колекцій, а також архівних матеріалів, що висвітлюють творчу й громадську діяльність мисткині-шістдесятниці та її найближчого кола. 

Експозиція знайомить відвідувачів з ескізами найвідоміших мозаїчних панно, створених групою Горської у Києві та на сході України, сценографічними рішеннями вистав Леся Танюка, портретами визначних українських діячів — Василя Стуса, Івана Світличного, Василя Симоненка, Івана Драча, Ліни Костенко та інших. 

Спеціально для проєкту сучасні українські митці Олексій Сай і Микола Марусик створили відеосвітлову інсталяцію за мотивами знищеного 60 років тому вітража «Шевченко. Мати».

Кураторами виставки стали Олена Грозовська, Тетяна Волошина, Михайло Кулівник, Катерина Лісова. Організатори — Національний центр «Український Дім», Арт-фундація «Дукат», у співпраці з Фондом Алли Горської і Віктора Зарецького. Партнери проєкту: АТ «Ощадбанк», Visa.

Експозиція «Алла Горська. Боривітер» триватиме до 28 квітня.

Вас може зацікавити

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

МЕДІА-ТОЛОКА у Києві: українські медійники, блогери та креативники обговорили можливості для розвитку

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві

Україна представить стенд та літературну програму на Міжнародному книжковому ярмарку у Варшаві