Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

В український прокат вийшов фільм «Будинок «Слово». Нескінчений роман» 

9 травня в національний прокат вийшла художня стрічка режисера Тараса Томенка «Будинок «Слово». Нескінчений роман» про письменників «розстріляного відродження». Премʼєра стрічки відбулась 8 травня в Національному центрі «Український дім». Захід відвідав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.  

«Завдяки цьому фільму ви нестимете нашу українську культуру світові. Дякую всім, хто був дотичний до роботи над ним», — сказав Ростислав Карандєєв

Також на заході були присутні Посол Великої Британії в Україні Мартін Гарріс, Генеральний директор-художній керівник Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка Євген Нищук, муфтій мусульман України Мурат Сулейманов, каст фільму, українські актори, співаки та кінокритики.

Під час прем’єри відбулась благодійна акція, спрямована на збір книг за підтримки фондів «Книга на фронт» та «Хочу читати». Гості премʼєри принесли понад 200 книг українських авторів.

«Будинок «Слово». Нескінчений роман» – це драматична історія українських письменників доби «розстріляного відродження», яких зібрали під дахом одного будинку, аби змусити їх працювати на благо радянської системи. Фільм розповідає про те, як комуністичний рай перетворюється на комуністичне пекло. Історія заснована на реальних подіях.

«Над цим проєктом я зі своєю командою працював понад 10 років. І це було не даремно. Це довга і непроста дорога повернення письменників Розстріляного Відродження із небуття», — зазначив режисер та співавтор сценарію фільму Тарас Томенко. 

Головні ролі у фільмі зіграли Дмитро Олійник (Володимир Акімов), В’ячеслав Довженко (Микола Хвильовий), Ніна Набока (тьотя Варя), Марина Кошкіна (Галя), а також Станіслав Сукненко (Лесь Курбас), Юрій Одинокий (Мерер), Валерія Ходос (Рая Троянкер), Андрій Май (Володимир Сосюра), Юлія Чепурко (Марія Сосюра), Костянтин Темляк (Павло Тичина), Геннадій Попенко (Михайль Семенко).

Сценаристи стрічки — Тарас Томенко та Любов Якимчук, режисер – Тарас Томенко, оператор-постановник Михайло Любарський, художник-постановник Шевкет Сейдаметов, композитор – Алла Загайкевич, продюсери — Юлія Чернявська, Олег Щербина, Пилип Іллєнко та Ростислав Мартинюк.

Стрічку зняли у 2021 році.  Виробництво фільму здійснила компанія Fresh Production Group за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міжнародного благодійного фонду «Солідарність» та родини Петровських. Кінотеатральним дистриб’ютором фільму стала компанія B&H.

Трейлер стрічки доступний за посиланням. 

Вас може зацікавити

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У День пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму 19 травня у Биківні відбувся Міжрелігійний молитовний захід

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Національній філармонії України відбувся вечір-реквієм «Симфонія Криму. Повернення» для вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу