Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Велика Британія та Україна обговорили конкретні кейси підтримки української культури, креативних індустрій та медіа

Днями відбулась онлайн зустріч Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка та його заступників: Галини Григоренко, Анастасії Бондар, Тараса Шевченка з Державним секретарем з питань культури, медіа та спорту Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Люсі Фрейзер. Спілкування присвятили конкретним організаційним кейсам, що стосуються підтримки української культури, креативних індустрій, медіа, збереження української культурної спадщини в умовах війни.

Український міністр подякував британцям за підтримку та допомогу в організації пісенного конкурсу Євробачення-2023, Культурного сезону Велика Британія/Україна, який вже закінчується. Заходи в межах Сезону надали чудову можливість популяризувати культуру двох країн та зміцнити дружні відносини між Україною й Великою Британією.

«Ми сподіваємось на посилення співпраці з Великою Британією в питаннях охорони, збереження та відновлення української культурної спадщини, цифровізації цієї сфери. Адже це наш пріоритет – максимальна автоматизація всіх процесів. Ми очікуємо на підтримку закладів культури, митців, креативних індустрій, українських медіа. Також ми глибоко переконані, що разом зможемо ще ефективніше протидіяти російській пропаганді», – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. 

В межах співробітництва у сфері охорони, збереження та відновлення пошкодженої нерухомої культурної спадщини МКІП запропонувало британській стороні розглянути питання щодо сприяння консерваційним та протиаварійним роботам на пошкоджених або зруйнованих об’єктах, а також посилити контакти між установами України та Великої Британії. Також йшлося про навчання українських спеціалістів у Великій Британії, обмін досвідом щодо цифровізації в сфері культури та культурної спадщини, сприяння протидії незаконному переміщенню культурних цінностей, викрадених з території України російсько-окупаційними військами, презентацію музейних колекцій України, аби ширше познайомити світ з історією та мистецтвом України. 

Сторони обговорили організаційні деталі спільних подій. Серед них: Лондонський книжковий ярмарок (18-20 квітня 2023 року), Ukraine Recovery Conference 2023 (21–22 червня 2023 року), London Fashion Week (15 – 19 вересня 2023 року), Міжнародна конференція з питань відновлення України, Networking Events в рамках пісенного конкурсу Євробачення та інші заходи. Крім того, МКІП запросило партнерів з Великої Британії взяти участь у щорічному Міжнародному форумі «Креативна Україна» в листопаді 2023 року, а також запропонувало продовжити проєкт, який реалізується під патронатом дружини Президента України Олени Зеленської, щодо впровадження україномовних аудіогідів у музеях Британії. 

Олександр Ткаченко під час розмови підкреслив: «Дуже важливо підтримувати наших митців та представників креативних індустрій в Україні, які продовжують творити попри війну. Це можна зробити через Український культурний фонд, Український інститут книги й гранти».

У сфері медіа, аудіовізуального сектору та інформаційної політики МКІП запропонувало посилити співпрацю щодо: просування телеканалу «FREEDOM» у Великій Британії, протидії російській дезінформації та пропаганді шляхом поширення інформації про події в Україні на платформах суспільного мовлення British Broadcasting Company Ltd (BBC); запровадження санкцій; підтримки українських медіа; забезпечення знищеного рф спеціального обладнання для телемовлення в Україні; проведення «Інформаційного Рамштайну» за такими напрямками: санкції проти рупорів російської пропаганди, криміналізація поширення дезінформації, підтримка українських ЗМІ всередині країни та в світі. Але головне – спільні злагоджені дії всього демократичного світу проти російської інформаційної зброї.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України