Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Верховна Рада України прийняла зміни до законодавства, що визначають діяльність Національного музею Голодомору-геноциду

Сьогодні, 18 липня, Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про музеї та музейну справу» щодо діяльності Національного музею Голодомору-геноциду». Документ розроблений МКІП у співпраці з депутатським корпусом, канадськими партнерами та з українською діаспорою за кордоном.

Закон розроблено за результатами візиту Президента України Володимира Зеленського до Канади у вересні 2023 року, під час якого Уряд Канади висловив готовність виділити 15 мільйонів канадських доларів на завершення будівництва Музею.

«Завдяки оновленому закону Національний музей Голодомору-геноциду зможе розширити свої можливості для збереження історичної пам’яті, формування наративів у суспільстві та впровадження освітніх ініціатив. Відтепер ми зможемо використовувати фінансову підтримку справжніх друзів України, зокрема Канади, для завершення будівельних робіт та реалізації нових проєктів. Дякуємо нашим міжнародним партнерам, Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики, всім депутатам за підтримку та плідну співпрацю», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

До Закону України «Про музеї та музейну справу» внесли зміни, що визначають особливості діяльності Національного музею Голодомору-геноциду, а також порядок формування та функціонування наглядової ради та експертної ради музею. Ці зміни сприятимуть покращенню управління та забезпеченню ефективної роботи музею.

Відтепер Національний музей Голодомору-геноциду отримає наглядову та експертну ради, куди увійдуть представники діаспори та нащадки жертв Голодомору. Також до цих консультативно-дорадчих органів увійдуть представники фахових та наукових груп. Все це допоможе Музею в своїй роботі впроваджувати найкращі міжнародні практики. 

Нагадаємо, Музей Голодомору-геноциду вже став науково-дослідним, культурно-освітнім та науково-методичним закладом, що інформує суспільство про акт геноциду українського народу, вшановує пам’ять про кожного, хто загинув внаслідок трагедії.

19 червня у МКІП відбулась зустріч т. в. о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислава Карандєєва з представниками Посольства Канади в Україні. Обговорення стосувалось завершення будівництва ІІ черги Національного музею Голодомору-геноциду в Києві. 

Вас може зацікавити

У Києві відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС

У Києві відбулося засідання Ради з прав людини, гендерної рівності та різноманіття при МЗС

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій

Як стирання української ідентичності перетворилось на інструмент війни та про важливість боротьби за культуру – в матеріалі експертів ЦСКІБ та Інституту публічних комунікацій