Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості»: Дизайн. Дизайн змін

8 грудня в межах VI Форуму «Креативна Україна: Сила стійкості» – 2022 відбулась секторальна дискусія «Дизайн. Дизайн змін». 

Переглянути відео

Розпочалась секторальна дискусія з прикладів проникнення дизайну у всі сфери життя і війни, бо вона, на превеликий жаль, стала частиною життя українців. У панелі були зібрані реальні кейси, що створені під час повномасштабної війни й загартовані у воєнному стані. Всі проєкти та дослідження спроєктовані із цілісним дизайн-підходом вирішенням актуальних задач суспільства, громади та окремої людини. Вони впроваджують Дизайн Майбутнього, водночас маніфестуючи відповідальність перед ним.

Модератор розмови: Ярослав Белінський, співзасновник та керівник Асоціації Design4Ukraine, власник та арт-директор дизайн-бюро SuperGraphica.

  • Ольга Дуда, Open Circle University of Generations, філософ-практик, дослідниця, політолог, автор концепції нейромоделей;

  • Анастасія Білецька, дослідник, куратор, колайдер, креативна директорка Maino Design, амбасадорка Design4Ukraine у Швейцарії;

  • Вікторія Якуша, архітектор, дизайнер, автор, засновниця архітектурної студії Yakusha, FAINA Collection, FAINA Gallery (Антверпен, Бельгія);

  • Орнелла Остапенко, дизайнерка, комунікаційна стратегиня, мисткиня, політична активістка та тренерка, співзасновниця Асоціації Design4Ukraine та першого в Україні феміністичного видавництва Creative woman publishing.

«Через війну більшості людей здавалося, що ми робимо замало, але за останні 9 місяців ми зробили більше, ніж за останні роки. Сьогодні презентуватимемо кураторські проєкти, які з’явились під час війни», зазначив Ярослав Белінський. 

Співзасновник та керівник Асоціації Design4Ukraine презентував свій проєкт «Українська ідентичність», де пропонує уніфікувати державну символіку та лого державних органів. За його словами, такою має бути нова дизайн-система України. 

Анастасія Білецька про дизайн та інновації, зокрема про дизайн змін:

«Намагання зрозуміти природу всесвіту та осягнути його безкінечність, глибину та велич підштовхує нас до постійного пошуку правильних відповідей. Допитливість, сміливість, зухвалість, емпатичність, цілісність, прагнення більшого змушують нас ділитися нас цими знаннями. Таких людей називають пасіонаріями або Прометеями, які палають з середини вогнем віри у позитивні зміни. Якщо ми віримо, то можемо впливати. Можемо приймати рішення, можемо брати відповідальність у власні руки».

Вікторія Якуша презентувала концепцію розвитку міста Чернігів «Чернігів Стійке Місто» та проєкт «Музей Марії Приймаченко».

Малоповерхова забудова, розвиток рекреаційних зон, автономні житлові квартали. Таким бачить Чернігів у своїй концепції відбудови міста архітекторка та дизайнерка. За її словами, на питання відбудови міста потрібно дивитися масштабно і комплексно від самого початку, не зосереджуючись відразу на конкретних об’єктах.

«Ми відкриті до будь-яких ідей, ініціатив та допомоги», підсумувала Вікторія Якуша.

Вона також розповіла про свій проєкт «Музей Марії Приймаченко». У селі Болотня Київській області, де зберігся будинок художниці Марії Приймаченко, побудують артпростір на її честь. Артцентр включатиме музей, арт-резиденцію Марії Примаченко та інші будівлі. Проєкт раніше вже презентували на виставці «Марія Примаченко. Врятоване».

Нагадаємо, під час наступу російських військ у смт Іванків Київської області згорів історико-краєзнавчий музей, де зберігалися картини всесвітньо відомої художниці Марії Примаченко.

Орнелла Остапенко розповіла про дослідження DESIGN MUSEUM.

Наразі дуже важко встановити авторство дизайну в Україні. Всі намагання зробити музей йдучи від предмету є провальними, адже автори були змушені відмовлятись від власного авторства за радянських часів. На думку Орнелли, знищивши авторство, ми отримали суспільство, яке не вмотивоване створювати щось нове. Тому так важливо для України досліджувати авторство у дизайні.

«Авторство дає ключі знайти шляхи до свободи», сказала Орнелла Остапенко.

Ольга Дуда та Ярослав Белінський презентували новий вид дизайну Design of Changes. Спільний продукт Open Circle University of Generation та Асоціації Design4Ukraine.

Вас може зацікавити

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа