Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості»: креативні індустрії як осердя проєкту майбутнього української культури після війни

Другий день форуму розпочався з панелі, присвяченої ключовим викликам у креативній індустрії під час війни і перспективам їхнього подолання після перемоги. 

У цій панелі взяли участь перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін;  директорка Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» Олеся Островська-Люта; кіно- та музичний експерт Андрій Різоль; український філософ, публіцист та перекладач Вахтанг Кебуладзе; український маркетолог Андрій Федорів, а також виконавча продюсерка Радіо Культура, журналістка, перекладачка, письменниця, Ірина Славінська

Так, за словами Дениса Кудіна, перший виклик для креативних індустрій під час війни – втрата звичного середовища, в якому бізнеси працювали. Тут мова йде і про електроенергію, і про інтернет, і, безумовно, про безпеку. Другий – значний відтік людського капіталу. Третій – значне звуження внутрішнього ринку. Четвертий – складні стосунки із зовнішнім світом.  

Цю думку по суті продовжує Олеся Островська-Люта, яка вважає, що через нинішній занепад культурних інституцій та їхніх команд, ми можемо опинитися у ситуації, яка була в країні у 90-х роках.  

«Ми можемо наразитися на ситуацію, яка трапилася з нами у 90-ті, я вам нагадаю, що тоді ми майже втратили весь корпус творів, створених у той період. Тобто, уявіть собі, що у нас немає певного сегмента спадщини у наших музеїв. Саме тому, що в той момент, твори, створені в той час не фіксувалися, не колекціонувалися тощо. Загалом, нині ми маємо подібну ситуацію», – сказала вона. 

Відтак все це ще раз і вкотре доводить нам головне:  сьогодні ми воюємо не тільки за території і не тільки за людей, ми воюємо передусім за нашу ідентичність, наші цінності, нашу присутність у європейському і світовому просторі. 

«Ми боремося не лише за території, ми боремося за наш спосіб життя. Ми розуміємо, що росія несе нам рабство та відсутність гідності. Росія знову нас хоче затягнути у багнюку «руського міра», зауважив Вахтанг Кебуладзе.

Утім, навіть в такій ситуації можна і варто говорити про перспективи нашої держави. 

«Просто зараз ми бачимо чітку зміну парадигми: українці з поміркованої нації, якою були до війни, стають нацією героїв. Звісно, що коли змінюється така тотальна установча парадигма, війна починає впливати і на зміст творчості – починають народжуватися нові смисли.  Тож така ситуація дає і певні можливості. Наприклад, сьогодні у світі нам остаточно перестали плутати з агресивним сусідом. І це прекрасна точка для експансії української культури та донесення української ідентичності», підкреслив Андрій Різоль.  

Вас може зацікавити

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа