Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості»: народні художні промисли навіть попри війну мають історії успіху

Про розвиток народних промислів, збереження традицій та водночас пошуки шляхів для експорту української продукції сьогодні говорили під час міжнародного форуму «Креативна Україна», який триватиме у столиці протягом двох днів. 

У цій панелі взяли участь народний депутат України Дмитро Нальотов;  виконавча директорка проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» Ірина Тушницька; кандидатка мистецтвознавства, заслужена діячка мистецтв України Марія Гринюк; представник бізнесу Владислав Колінченко, а також Голова Офісу розвитку креативних індустрій Міністерства культури та інформаційної політики Уляна Хром’як. 

Так, Уляна Хром’як розповіла, що напередодні повномасштабного вторнення рф, Офіс розвитку креативних індустрій при Міністерстві культури та інформаційної політики реалізував низку проєктів для підтримки галузі. 

Зокрема, було організовано серію навчальних вебінарів для митців з основ бізнесу, пошуку партнерів (в т.ч. й міжнародних), маркетингу, участі у міжнародних виставках, захисту прав інтелектуальної власності тощо.

«Народні художні промисли відіграють дуже велику роль серед креативних індустрій. Ми маємо чим пишатися, ми маємо що розвивати і ми маємо що експортувати. Навіть попри війну ми маємо історії успіху!» – сказала  Уляна Хром’як.

Однією з таких «історій успіху» є історія решетилівської майстерні художніх промислів «SOLOMIA», власники якої пройшли навчання на вебінарах від МКІП та змогли виграти грант від ЄБРР на участь у паризькій виставці декору.

«У 21-му сторіччі майстру недостатньо бути лише майстром. Він ще повинен мати компетенції продавця.  Тож завдяки навчанню у нас з’явилося головне – контакти, завдяки яким ми і змогли потрапити до Парижу на виставку «Maison & OBJET», яка відбувається двічі на рік. Міжнародне журі відібрало саме нас з-поміж 55-ти учасників. Головна моя порада – не треба боятися! Треба робити, треба подаватися на гранти, все тільки у ваших руках!» – розповів Владислав Колінченко.

Важливою частиною обговорення стало також формування планів на майбутнє, адже культурна дипломатія нині не менш важлива за перемоги безпосередньо на полі бою. Про це говорили з виконавчою директоркою проєкту «Супровід урядових реформ в Україні» Іриною Тушницькою.

Вона розповіла, що наразі проєкт, який вона представляє, вже має домовленості про співпрацю з Міністерством культури та інформаційної політики за трьома важливими напрямками:

1. Допомога у проведенні інформаційних кампаній, спрямованих на покращення розуміння та визнання української культури у світі.  Створення якісного і цікавого контенту для різних цільових груп у різних країнах світу. 

2.  Допомога у зміцненні інформаційної політики та інформаційної безпеки. Боротьба з російською пропагандою та фейками, допомога у налагодженні співпраці із західними ЗМІ. 

3. Спільна робота над поглибленням спроможності Міністерства у формуванні та реалізації політик з використанням принципів управління, орієнтованих на результат. 

«Ось такий спектр ініціатив сформовано на найближчий рік. Сподіваюся, це лише початок дуже продуктивної та довготривалої співпраці з різних напрямків. Висловлюю вдячність Міністерству  культури та інформаційної політики за бажання змінювати, змінюватися та бути ініціаторами змін», – сказала Ірина Тушницька. 

 

Вас може зацікавити

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

МКІП долучилося до міжнародного Партнерства за інформацію та демократію

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа

Україна та Норвегія посилюватимуть співпрацю у сфері культури та медіа