Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості»: Опір нескорених: креативна допомога фронту

У рамках VІ щорічного міжнародного форуму «Креативна Україна: Сила стійкості» – 2022 відбулась панельна дискусія на тему «Опір нескорених: креативна допомога фронту». 

Учасниками модуля стали:

  • Святослав Вакарчук — музикант, лідер гурту «Океан Ельзи», громадський діяч
  • Ярослава Кравченко — телеведуча, радіоведуча, громадський діяч, засновник та директор незалежного театру «Дикий Театр»
  • Марія Єфросініна — українська телеведуча, громадська діячка 
  • Ірина Никончук — співзасновниця ініціативи WAW: War Against War
  • Олег Псюк — український репер, засновник і фронтмен гурту «Kalush Orchestra»

Модераторкою виступила Ірина Славінська, виконавча продюсерка Радіо Культура (Суспільне), журналістка, письменниця та перекладачка.

Першим до слова запросили музиканта та лідера гурту «Океан Ельзи» – Святослава Вакарчука. Святослав поділився проєктами, якими опікується зараз та досвідом благодійних концертів у прифронтових областях:

«24 числа я прокинувся від вибухів і з того часу знав, що я мушу бути зі своїми людьми, на своїй землі працювати на перемогу до того дня, коли ми нарешті зможемо зітхнути з полегшенням. Я почав їздити (у гарячі точки – прим. ред.) з кінця лютого, продовжую і зараз. З квітня я переключився в основному на фронт і з того часу дав близько 150 імпровізованих виступів під гітару: в бліндажах, окопах, лісах. Найближчими днями я знову вирушаю туди».

Також музикант зазначив, що починаючи з червня, «Океан Ельзи» дає концерти не лише в Україні, але й за кордоном, де учасники гурту збирають гуманітарні кошти для допомоги українцям.


Марія Єфросиніна також поділилася досвідом роботи свого фонду «Маша»:

«Ми завжди опікувалися жінками і дітьми, тож ми звичайно приділяємо увагу тому, що відбувається у цій площині. Ті, хто стежить за діяльністю фонду “Маша”, знають, що ми відкрили табори для реабілітації жінок, що постраждали від війни, з окупованих та деокупованих територій, жінок та дітей, що пройшли блокаду, катування та ґвалтування, страшні речі. Ми допомагаємо людям, ураженим війною. Яких вона побила, розстріляла ментально, вбила і це ті люди, які назавжди будуть серед нас. Це проблематика, яку я на сьогодні намагаюся артикулювати дуже голосно, але, звичайно, вона не перекриває ті головні цілі, які на сьогодні є в країні – перемогти та вижити».

Також громадська діячка та телеведуча наголосила: «Ментальний стан громадян України з територій уражених війною – це те явище, з яким в майбутньому суспільству треба буде рахуватися та усвідомлювати те, що є люди, які дуже сильно змінилися. Якщо їм не допомагати, це сильно відобразиться на відновленні цілої країни».


Також до слова запросили Ярославу Кравченко — телеведучу, радіоведучу, громадську діячку, засновницю та директорку незалежного театру «Дикий Театр»:

«Немає речей, які ми сьогодні можемо визначити як першочергові та другорядні. Вже зараз можна відмітити, що боротьба та соціальні зміни, що були розпочаті 10-15 років тому, як шлях продовжуються. Тому дуже небезпечно говорити, що щось може почекати: культура, права жінок чи боротьба з ґендерно зумовленим насильством. Кожен, хто почав свій напрямок у довоєнний час, має продовжувати робити те, що ми робили та використовувати свій ресурс. Як показала моя діяльність, свою креативність я спрямувала у волонтерський проєкт “Всі по 10”. Це проєкт не лише про збори чи допомогу, а й про те, щоб залучати людей щодня. Щоб люди щодня пам’ятали, що є війна, адже існує велика спокуса про це забути».

Наступною поділилася своїм досвідом Ірина Никончук — співзасновниця ініціативи WAW: War Against War:

«Культура — це не лише мистецтво. Так, як ми звикли вважати. Це наука, освіта, це технологія в цій науці. Культура визначає нас, визначає хто ми, звідки ми прийшли. Визначає наші звички, звичаї, визначає устрій життя, мораль. Культура формує свідомість. І власне з такими тонкими матеріями, свідомістю працюємо ми на інформаційному фронті. Культура — це і є той простір, де дуже легко сіються нові ідеї, ідеології й та чи інша позиція, яка потрібна нам в тому чи іншому питанні».


Зі зверненням також звернувся й Олег Псюк — український репер, засновник і фронтмен гурту «Kalush Orchestra»:

«Ми дуже раді, що в нас виходить так в Україні, що дуже багато нових виконавців з’являється з українською музикою, дуже багато виконавців починають переходити на українську музику, український контент і це не може не радувати. Тому ми, як гурт Kalush Orchestra, намагаємося максимально заохочувати. Їздимо, виступаємо, показуємо нашу музику культуру по світу, збираємо кошти. Ми вже за всю нашу дорогу, так сказати, зібрали 60 мільйонів гривень, тому будемо вдячні кожному, хто візьме приклад, бо таким чином, разом, об’єднавшись ми можемо зробити багато і багато корисних речей».

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України