Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

VІ Форум «Креативна Україна: Сила стійкості»: Український Інститут. Відкриваючи Україну: що може дати світові перевідкриття культури

8 грудня у рамках VІ щорічного міжнародного форуму «Креативна Україна: Сила стійкості» – 2022 відбувся секторальний модуль «Український Інститут. Відкриваючи Україну: що може дати світові перевідкриття культури»

Модераторкою дискусії стала Тетяна Пушнова — українська журналістка, репортерка, редакторка та продюсерка.

У фокусі полілогу тема — як українці проявили свою креативність за кордоном цього року, зокрема, в Європі та Америці. У центрі уваги — результати багаторічних міжнародних колаборацій.

Спікер: Девід Кодлінг, Директор Сезону культури Велика Британія/Україна, Британська Рада.

Кейс: «Сезон культури Велика Британія/Україна» за підтримки Британської Ради і Українського інституту.
«Сезон культури Велика Британія/Україна» планувався Британською Радою у партнерстві з Українським інститутом задовго до повномасштабного вторгнення у лютому 2022.

Проєкт втілюється у Великій Британії із глобальним онлайн-доступом до всієї програми до березня 2023. Події «Сезону» включають мистецькі резиденції, дискусії, відкриті форуми, кіно, музику, літературу, перформативні та візуальні мистецтва.
Тема Сезону «Сценарії майбутнього» після повномасштабного вторгнення Росії в Україну була переосмислена і зосередилася на актуальних потребах та пріоритетах українського культурного сектору, надавши українським митцям можливість бути почутими у світі.

Девід Кодлінг: «У нинішніх обставинах стає дуже важливим відкриття, розуміння, цінування багатства української культури. Це критично важливо розуміти зв‘язок сучасної української культури зі стародавньою спадщиною».

Спікерка: Лі Бетстоун, засновниця Українського фестивалю сучасної музики в Нью-Йорку; 100 років «Щедрик».

Кейс: 100-річчя прем’єри колядки «Щедрик» Миколи Леонтовича в концертній залі Карнеґі-Гол у Нью-Йорку.

«Це ідея багатьох людей. Дуже плідно працювали з Українським інститутом, з яким розпочали цей проєкт понад два роки тому. У концерті, що відбувся важливо було побудувати мости між минулим та сьогоденням, представити давнє та сучасне хорове мистецтво. Carol of the Bells — це найвідоміша і найулюбленіша американська колядка. Дуже важливо донести широкому загалу, що українська культура має давню традицію й у культурі США. Це дві культури по-своєму переплетені».

Спікерка: Катерина Тейлор, менеджерка культурних проєктів, експертка з сучасного мистецтва.

Кейс: проєкт The Wall – Murals Across Europe and the Middle East, ініціюваний Українським інститутом та культурною агенцією Port.agency.
У межах проєкту мурали вже створені у Відні, Берліні, Марселі.

Артпроєкт підтримується МЗС, МКІП та Державною агенцією України з питань мистецтв і мистецької освіти.

Цей проєкт про;

  • нову мову комунікації з широкою аудиторією;
  • нову форму українського культурного представництва;
  • колаборації європейських і українських художників;
  • наше спільне майбуття з європейцями;
  • нові цінності.

Спікерка: Ханна Бреннгаусер, референт Східного партнерства та спеціальних програм, Ґете-інститут.

Кейс: участь України у Франкфуртському книжковому ярмарку-2022. Кураторами виступили Ґете-інститут та Український інститут книги.

У цьогорічному Франкфуртському книжковому ярмарку від України взяли участь понад 40 видавництв. Завдяки підтримці дирекції Франкфуртського книжкового ярмарку українські книжки були представлені в Frankfurt Rights. Програма українського національного стенда на ФКЯ-2022 включала близько 40 публічних і фахових заходів англійською та німецькою мовами за участі понад 70 письменників, культурних діячів.

Ханна Бреннгаусер:«Біля українського стенда на ярмарку постійно було багато людей, відбулося багато подій. Україна, безперечно, перебувала у центрі загальної уваги. Фактично саме Україна цьогоріч була в якості Почесного гостя Франкфуртського книжкового ярмарку».

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України