Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відбулася презентація результатів соціологічного дослідження «Культурні практики та потреби для відновлення населення у деокупованих та прифронтових громадах»

Події

29 січня у прес-центрі інформаційного агентства «Інтерфакс-Україна» відбулася презентація результатів соціологічного дослідження на тему «Культурні практики та потреби для відновлення населення у деокупованих та прифронтових громадах».

Дане дослідження проводилося соціологічною групою «Рейтинг» з 17 листопада по 4 грудня 2023 року в Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Чернігівській, Миколаївській, Запорізькій, Сумській та Одеській областях. Вибіркова сукупність: загалом 3 200 респондентів (по 400 респондентів на кожну область) від 18 років і старше. Статистична похибка вибірки не більше ніж 4,9% для кожної з областей.

Усі респонденти визначають інтегративну та об’єднуючу роль культури. Спостерігається активне зростання української національної свідомості у всіх вікових категоріях. Саме українська культура, на їхню думку, є головним об’єктом агресії з боку окупанта. 

Особливо цікаво, що під час війни найбільш активною патріотичною спільнотою є група людей 41+, які отримали освіту у радянські часи. Розуміння своєї ідентичності розбудило в них цікавість до української історії та культури.  

У презентації взяли участь заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко,  заступник директора Соціологічної групи «Рейтинг» Любомир Мисів, експертка з якісних досліджень Соціологічної групи «Рейтинг» Ольга Духніч.

Тарас Шевченко висловив вдячність соціологам і фінансувальникам дослідження, адже МКІП важливо мати належні дані для формування державної політики, особливо в контексті розвитку культурного життя на деокупованих територіях. 

«У сфері культури ми також активно працюємо над спільними дослідженнями, і сьогодні я дуже радий, що ми готові презентувати ці дані. Уряд вже має в своєму розпорядженні стратегічні документи та плани заходів, і дослідження, яке ми представляємо, є важливим кроком для подальшої діяльності МКІП», – зауважив заступник Міністра.

Дослідження було реалізовано за підтримки проєкту Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Зміцнення громадської довіри (UCBI)».

Ознайомитися з результатами дослідження можна тут. 

Вас може зацікавити

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

«Навчатися та вчитися за допомогою живої спадщини в Україні»: відбулась презентація проєкту та посібника ЮНЕСКО

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську 

Ростислав Карандєєв відвідав Державний історико-архітектурний заповідник у м. Святогірську