Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відбулось засідання робочої групи МКІП щодо плану розвитку музейної установи на Поштовій площі в Києві

3 липня відбулось засідання робочої групи Міністерства культури та інформаційної політики з розробки плану заходів з розвитку на території пам’ятки археології та історії національного значення «Ділянка прибережного міського кварталу середньовічного Києва» на Поштовій площі в м. Києві музейної установи. 

Участь у засіданні взяла заступниця Міністра культури та інформаційної політики з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар, а також представники НДІБК, СУППР та київської міської влади. 

Під час засідання йшлося про стан недобудованої конструкції Поштової площі, гідрологічну ситуацію на прилеглій до пам’ятки території, включно зі схилами прилеглих гір, техногенну ситуацію на прилеглій ділянці метрополітену.

Нагадаємо, відвідавши Музей на Поштовій площі в Міжнародний день музеїв 18 травня 2024 року, Ростислав Карандєєв ознайомився з ситуацією в якій перебуває Пам’ятка і в ході її обговорення активно підтримав ідею утворення дієвого дорадчого механізму, що дозволить вивести ситуацію з кризового стану, адже подальше зволікання із запуском всіх необхідних процесів щодо розвитку Музею та завершення будівництва площі може мати невиправні наслідки як для Пам’ятки так і для незавершеного об’єкту будівництва, що вже кілька років є одним з найпопулярніших публічних просторів.

Подальше зволікання із запуском всіх необхідних процесів щодо розвитку музею та завершення будівництва площі може мати невиправні наслідки як для пам’ятки, так і для незавершеного об’єкту будівництва, що вже кілька років є одним з найпопулярніших публічних просторів.

Наразі актуальним залишається питання проведення обстеження стану конструкції недобудованої площі, адже технічний супровід підземної споруди був зупинений в 2016 році. Водночас під час засідання було з’ясовано, що в травні 2024 року було проведене обстеження станції метро Поштова площа, й за його результатами стан станції метро визначений задовільним. Крім того, обстеження зафіксували, що ситуація зі станом ґрунтових вод в метро стабільна. Гідрологічна ситуація на прилеглій до пам’ятки території залишається вразливою, дренажні споруди відсутні, вони були перенесені при будівництві, останні дослідження гідрогеологічної ситуації проводились у 2012-2013 роках. 

На даний час потрапляння води в котлован відбувається, як наслідок компресії вологи, що акумулюється з поверхневих вод, протікань з комунікацій, накопичень снігу.

Робоча група фокусувалася на алгоритмі подальших дій пов’язаних з пам’яткою для розвитку музею. В результаті засідання визначена необхідність:

  • отримати від київської міської влади терміни отримання результатів обстеження недобудованої конструкції Поштової площі;
  • провести консультації з Інститутом археології НАНУ щодо: забезпечення фахового супроводу виїмки фрагмента пам’ятки – коробу, для подальшої консервації Центром консервації предметів археології; поточної ситуації збереження колекції та артефактів з Поштової площі та юридичної складової питання на даний час;
  • розглянути на наступному засіданні пропозиції від всіх зацікавлених сторін щодо перспективи розвитку Музею та памʼятки.

Наступне засідання заплановане через два тижні.

Перше засідання робочої групи МКІП відбулося 10 червня.

Ознайомитись з протоколом

Вас може зацікавити

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Народний музей Барської кераміки запрошує майстрів гончарного, образотворчого та фотомистецтва на резиденцію в місті Бар Вінницької області

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України