Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відбувся тренінг для представників органів державної влади «Безбар’єрні публічні послуги»

Переглянути фотоальбом

19 грудня представники відділу політики безбар’єрності, гендерної рівності та ментального здоров’я МКІП, зокрема керівник відділу Леся Хемраєва та головний спеціаліст Марія Мельник, долучилися до тренінгу «Безбар’єрні публічні послуги: визначення потреб різних цільових груп». Під час навчання учасники разом з фахівцями детально обговорили соціальні потреби людей з порушенням зору, слуху, опорно-рухового апарату, ментальними порушеннями, літніх людей, батьків з маленькими дітьми. 

Тренінг відкрили радниця-уповноважена Президента України з питань безбар’єрності Тетяна Ломакіна та голова НАДС Наталія Алюшина. Спікерки привітали учасників та наголосили на тому, що внаслідок повномасштабного вторгнення все більше людей стикається з різноманітними обмеженнями та неможливістю повноцінно реалізовувати свої права. Тому надзвичайно важливо в цих умовах сприяти усуненню бар’єрів в українському суспільстві, змінювати підходи до організації публічних просторів, послуг, інформації, аби вони стали доступними для всіх громадян.

До тренінгу долучилися більш ніж 30 фахівців та експертів з Міністерства громад, територій та інфраструктури, Міністерства цифрової трансформації, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства соціальної політики, Міністерства економіки, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства фінансів, Міністерства юстиції, Міністерства оборони, Національного агентства з питань державної служби, Національної поліції, Державного центру зайнятості, ДСНС, Пенсійного фонду, Національної гвардії, Генерального штабу ЗСУ, Вищої школи публічного управління. 

Зокрема, представники центральних органів влади тестували застосування GESI-підходу (gender equality & social inclusion, тобто гендерна рівність та соціальна інклюзія) в рамках державних політик. Підхід гендерної рівності та соціальної інклюзії є передовою методикою, яка допомагає покращити ефективність та доступність послуг та просторів для різних груп суспільства, забезпечуючи рівні можливості для кожного.

Окрім цього, практичні вправи дозволили проаналізувати бар’єри, з якими стикаються громадяни під час комунікації з публічними установами та отримання різних послуг від держави: адміністративних, соціальних, медичних, освітніх та інших.

Тренінг відкриває роботу над концепцією безбар’єрності публічних послуг, яка передбачається Національною стратегією зі створення безбар’єрного простору України, що ініційована першою леді Оленою Зеленською. 

Захід організований радницею-уповноваженою Президента України з питань безбар’єрності у партнерстві з Національним агентством України з питань державної служби, Inclusive Friendly, ГО «Fight for Right», Big City Lab та ГО «Рада жінок Донеччини» за підтримки проєкту Ради Європи «Посилення соціального захисту в Україні». 

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: на Харківщині відбувся концерт брасс-квінтету Національної філармонії України

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону