Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Відтепер традиційна народна гра «Ашик» серед елементів нематеріальної культурної спадщини України

Нещодавно МКІП доповнило Національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини України низкою елементів. Серед них і традиційна народна гра «Ашик».

Її ще називають «Рашичета», «Рашик», «Асик», «Гра у бабки», «Ашижик». Гра розповсюджена на Півдні Одеської області у місцях компактного проживання болгар і гагаузів, зокрема в селах Городнє, Виноградівка Болградського району, Котловина Ізмаїльського району.

Болгари і гагаузи на землі Буджацького степу переселилися близько 200 років назад. Вони принесли з собою гру в кості. Основна функція гри  – організація дозвілля, особливо, серед жінок і дітей. 

Гра «Ашик» – це своєрідний символ стійкості й зв’язку з прабатьківщиною, а саме з тими етнографічними районами Балкан, з яких приїхали поселенці. З часом та економічним розвитком життя змінювалось та відбувались певні зміни у грі. В болгарських селах почали грати спільно хлопці та дівчата, а в гагаузів чоловіки грали окремо від жінок.

Загальноприйнятими правилами гри в «Ашик» є правила, які вироблені століття назад. В «Ашик» грають 5 кісточками, які підкидають, як кубики. Кожна сторона гральної кістки має свою «ціну» та назву.

Інструментами гри традиційно слугують овечі кістки  – надкопитні кістки задньої кінцівки тварини. Вони мають таку форму, що при падінні на горизонтальну поверхню однаково вірогідно можуть впасти в одному з чотирьох положень.

Кістки мають переважно натуральний колір, інколи їх забарвлюють в яскраві кольори – червоний, синій, помаранчевий, зелений та ін. Ця традиція практикується в селі Городнє. У дні перед Великоднем в залишки барвників для яєць кидають підготовлені «ръшичета». Їх витримують декілька днів, потім висушують.

Так, гравець бере 5 кісточок в праву долоню і злегка кидає їх на поверхню. Потім вибирає найзручнішу позицію, куди поставити ліву руку, утворюючи «будиночок». Помахом правої руки через будиночок пропускає ашики. Гравець обирає найвідповіднішу, зручну та найважчу ведучу кісточку – «камбалник».

Правила гри можуть бути різними, залежно від віку та вправності гравців. 

Ашик навколо себе об’єднує як окремих людей, так і цілі громади. Гра також сприяє розвитку дрібної моторики у дітей та дорослих. В її основу закладені природні рухи, які сприяють удосконаленню організму, зміцнюють його стійкість до несприятливих впливів зовнішнього середовища, впливають на загальний фізичний розвиток та здоров’я організму.

Вас може зацікавити

У Києві відбудеться Всеукраїнський форум «Культура під час війни. Людський капітал»

У Києві відбудеться Всеукраїнський форум «Культура під час війни. Людський капітал»

Музей народної архітектури та побуту: суд скасував рішення про зони охорони

Музей народної архітектури та побуту: суд скасував рішення про зони охорони