Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

«Війна: зворотна перспектива»: у Музеї війни відбулось відкриття виставкового проєкту

23 серпня у Головному корпусі Музею війни відбулось відкриття виставкового проєкту «Війна: зворотна перспектива».

У відкритті виставки взяли участь   заступник Міністра культури та інформаційної політики України Тарас Шевченко, генеральний директор Музею Юрій Савчук, представники Нової пошти, куратори виставки Юрій Горпинич, Марина Богуш та Антон Логов.

Переглянути фотоальбом

Тарас Шевченко привітав присутніх із відкриттям виставки та Днем Державного прапора України. Він наголосив, що твори мистецтва, які зʼявляються під час війни мають особливу цінність, адже після перемоги вони будуть ілюструвати шлях, який подолали українці у ці непрості часи. 

«Музей Другої світової війни за останні роки став мега-сучасним місцем, де постійно відкриваються нові експозиції, а керівництво та працівники шукають нові підходи та практики, відкривають нові простори. Це місце обʼєднує людей в памʼять про історію, але також із поглядом в наше успішне та незалежне майбутнє. Дякую всім, хто над цим працює», – зазначив він.

На новій експозиції представлені зразки мистецтва, що охоплюють періоди Другої світової війни та російсько-української війни. Куратори відібрали твори, які, попри різну образність і концепції, спільно відображають найтрагічніші періоди української історії.

«Я хотів би дуже точно побудувати наступний хронологічний ряд: ця виставка не працювала і не приймала своїх відвідувачів з 24 лютого 2024 року. Саме у той день експозиція «Незакінчена війна» була демонтована, а на початку березня була вивезена у безпечне місце. З того часу і до сьогодні ця площа пустувала. Знайшлося троє молодих талановитих кураторів – Юрій Горпинич, Антон Логов, Марина Богуш, які наважилися на переосмислення експозиції та на діалог про війну мовою мистецтва», – сказав генеральний директор Музею Юрій Савчук.

Проєкт демонструє роботи 40 сучасних митців з різних міст України, таких як: Київ, Одеса, Дніпро, Луцьк, Івано-Франківськ, а також 39 художників, чиї твори зберігаються у фондовій колекції Музею. Загалом виставка налічує понад 150 артефактів, розміщених всередині постаменту скульптури «Батьківщина-мати». 

Серед учасників – Олександр Ройтбурд, Георгій Сенченко, Арсен Савадов, Антон Логов, Роман Мінін, Назар Білик, Альбіна Ялоза, Рустем Скибін та інші майстри, які завдяки своїй творчості осмислюють сьогодення. Доповнюють проєкт роботи українських художників періоду Другої світової війни, що показують її повсякдення та наслідки.

Упродовж роботи проєкту відбуватимуться тематичні екскурсії, лекції, воркшопи, дискусії, презентації, покази фільмів та літературні читання.

Виставка триватиме до кінця 2024 р. 

Графік роботи: будні – від 10:00 до 19:00, вихідні – від 10:00 до 20:00.Партнери проєкту: Нова пошта, Сенсорні системи України, Re4Win (Recycling for Win), «Моршинська».

Вас може зацікавити

У Литві відкрилася виставка «Бахмут – обличчя геноциду 1942/2022»

У Литві відкрилася виставка «Бахмут – обличчя геноциду 1942/2022»

У Черкасах відбувся триденний тренінг для комунікаційників Черкаської та Кіровоградської областей

У Черкасах відбувся триденний тренінг для комунікаційників Черкаської та Кіровоградської областей