Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Вільнюський заклик до дій: 30 країн приєднались до плану відновлення культурного сектору України

Сьогодні, 7 червня, у Вільнюсі країни прийняли «Вільнюський заклик до дій для відновлення культурного сектору України», підготовлений міністерствами культури Литви та України. Це відбулось під час Міжнародної конференції «Шлях до відновлення культурного сектору України».

Серед країн: Австрія, Бельгія, Болгарія, Канада, Хорватія, Чехія, Данія, Фінляндія, Франція, Естонія, Грузія, Німеччина, Греція, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Латвія, Литва, Люксембург, Нідерланди, Норвегія, Польща, Румунія, Словаччина, Іспанія, Швеція, Швейцарія, Україна, Велика Британія, США, а також міжнародні організації. 

Країни закликають «поставити сектор культури в авангард процесу стабілізації, відновлення та відбудови України, реінтеграції тимчасово окупованих територій та сталого післявоєнного розвитку». 

Вони також наголосили на підготовчій ролі Вільнюської конференції до Конференції відновлення України 2024, яка відбудеться 11-12 червня 2024 року в Берліні. Там вперше відбудеться дискусія про відновлення культурного сектору України. Зокрема, країни підкреслили намір сприяти інтеграції культури в усі відповідні дискусії щодо відновлення України, включно з Конференцією відновлення України в Італії у 2025 році.

«Ваш заклик до дій означає для всіх країн багато. Це те, над чим ви працюєте для збереження та відновлення культурної спадщини. Якщо деякі люди ще не були в курсі про те, що потребується для відновлення, то тепер знають про це. Дякую за те, що окреслили потреби та свою підтримку для відновлення України і переймаєтесь тим, щоб відновлення було інклюзивним і підтримувало різні напрямки. Культура – важливий ресурс. ЮНЕСКО буде продовжувати підтримувати Україну у культурному сегменті. Можете і надалі на нас розраховувати. Наша підтримка має тісно узгоджуватися з вашими потребами», – сказав заступник Генерального директора ЮНЕСКО з питань культури Ернесто Оттоне Рамірес на початку конференції.

«Ми схвалили оновлений план дій у сфері культури України, який дає нам напрямки для обʼєднання наших зусиль та координації. Я вірю, що цей документ стане наріжним каменем для мобілізації міжнародної підтримки для відновлення культурного сектору. Результати роботи будуть представлені на Берлінській конференції, де вперше буде включено питання культури. Дякую усім країнам від Америки до Азії та країнам Європи. Вдячні за відданість та прихильність. ми надсилаємо сигнал агресору, що ми не дамо злу перемогти. Рятуючи культуру одного народу, ми рятуємо світ завтра», – зазначив міністр культури Литви Сімонас Кайріс.

«Досвід 70 років перебування України в ЮНЕСКО і, особливо, двох останніх років співпраці, говорить про те, що ЮНЕСКО відстоює інтереси української культури. Це найважливіше, коли ми не просто говоримо, а коли чітко заявляємо і беремо на себе зобов’язання. Ви пообіцяли Україні підтримку. Ми віримо вам і ми знаємо, що разом, об’єднавши зусилля нашої країни, європейської спільноти, інших країн, які доєднуються до високої місії порятунку української культури, а  значить і світової культури, ми можемо розраховувати на високий і найважливіший результат. Українська культура виживе й буде збережена. Вона й надалі буде частиною світових культурних процесів», – сказав т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Нагадаємо, результати Вільнюської конференції представлять на Міжнародній конференції з питань відновлення України в Берліні 11-12 червня цього року.

Вас може зацікавити

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

«Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука