Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Як у річницю російського вторгнення світ говорить про українську культуру

Напередодні річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну по всьому світу відбувається низка культурних заходів, покликаних розповісти про жахіття цієї війни та продемонструвати незламність українського духу.

Про деякі з них – розповідаємо у нашій добірці.  

25 лютого

Фестиваль Мистецтво – зброя, який проходитиме з 12:00 25 лютого 2023 року в Alte Münze, Molkenmarkt 2, 10179 Berlin, надає простір мистецтву, яке було створене під враженням війни: на цьому фестивалі відвідувачі матимуть можливість побачити, як війна росії проти України вплинула на культурний простір і як українські митці художньо осмислюють досвід війни та опрацьовують його у своїх роботах. Через рік після початку повномасштабного вторгнення, третій фестиваль Мистецтво – зброя, вперше  проведений у Києві в травні 2022 року, проходитиме у Берліні.

Програма включає різноманітні культурні перформанси від 40 митців та мистецьких колективів. На фестивалі відвідувачі зможуть зануритися в розмаїття української культури. Окрім музичних виступів та театральних вистав, на фестивалі також працюватиме фуд-ринок, тату-арт та арт-ринок.

24 лютого

Metropolitan Opera

Метрополітен-опера представляє концерт, присвячений першій річниці брутального вторгнення росії в Україну, у співпраці з Лінкольн-центром та Постійним представництвом України при Організації Об’єднаних Націй. Концерт також транслюватиметься в прямому ефірі на радіо Метрополітен-опера на 355 каналі Sirius XM, буде доступний через міжнародну радіомережу братів Толл-Метрополітен-опера, а також на сайті Метрополітен-опера в прямому ефірі.

Окрім того, запис концерту нададуть «Суспільне.Радіо» для подальшої трансляції в Україні. 

Музичний директор Метрополітен-клубу Яннік Незет-Сеген очолить оркестр, хор та зіркових солістів у програмі з «Реквієму» Моцарта та П’ятої симфонії Бетховена, а також Державного Гімну України та «Молитви за Україну» Валентина Сильвестрова. Солістами виступлять сопрано Голда Шульц та меццо-сопрано Емілі Д’Анджело, а також український тенор Дмитро Попов та український бас-баритон Владислав Буяльський. 

Bavarian State Opera

Генеральний музичний директор Володимир Юровський разом із солістами майбутньої постановки «Війна і мир» та іншими співаками Баварської державної опери надсилає музичне привітання Україні з нагоди річниці російського вторгнення в Україну. 

Серед інших творів буде звучати й українська народна пісня «Їхав козак за Дунай» (козацька пісня; текст: Семен Климовський), яка також здобула популярність у Німеччині на початку 19 століття під назвою «Schöne Minka, ich muß scheiden» (текст: Крістоф Август Тідге, музика: Людвіг ван Бетховен).  

Телеканал ARTE

До першої річниці війни ARTE Concert покаже «Катерину» – українську оперу Олександра Родіна, створену на замовлення Одеської опери. Прем’єра «Катерини» відбулася в Одеському оперному театрі у вересні 2022 року, попри російську агресію. Спочатку прем’єру планували приурочити до Всесвітнього дня театру 27 березня 2022 року. 

Відкрита репетиція для представників ЗМІ мала відбутися 24 лютого. Але потім почалася війна росії проти України. Багато співробітників театру пішли в армію або приєдналися до сил оборони країни. Багато хто також залишився в Одесі і знайшов притулок від бомбардувань у бункері, побудованому під театром. Три місяці оперний театр був оточений барикадами, а в середині червня 2022 року вистави відновилися в найскладніших умовах. 17 вересня 2022 року тут нарешті відбулася прем’єра опери «Катерина», заснована на поемі Тараса Шевченка.

Концерт «Stay Together»

24 лютого в польському Ясенці біля міста Жешув відбудеться благодійний концерт Stay Together за участю українських і польських зірок. 

Зокрема, під час концерту транслюватимуть відео з кадрами перших днів війни в Україні, а також звернення воїнів ЗСУ до польського народу зі словами подяки за підтримку української нації та держави. 

На сцені концерту виступлять польські й українські зірки, серед яких: Kuba Badach, Grzegorz Hyży, Kasia Kowalska, Ray Wilson, Edyta Górniak, Ira, Mała Armia Janosik, Kayah, Jan Borysewicz, Sound’n’grace, Крістіан Ochman, Julia Belei, Джеррі Хейл, Вів’єн Морт, Гайдамаки, Jamala, ДОРОФЄЄВА, Odin V Kanoe, Cheev, Anna Тrincher, NK|Nastya Kamenskykh, Mr Peltek, Max Barskih. Очікується, що концерт відвідають близько 3 000 глядачів.

Концерт у Ризі

24 лютого в оновленому Ризькому цирку також відбудеться благодійний концерт «Данина Україні», приурочений до року боротьби України з російським агресором за незалежність і свободу своєї країни. У концерті візьмуть участь український співак Іван Дорн та понад 100 латвійських музикантів і художників.

Shipsea, Інтарс Бусуліс та оркестр Abonementa, Раймондс Тігулс, The Sound Poets, Dagamba, Tautumeitas, Carnival Youth, Goran Gora, Vestards Šimkus, Каспарс Земітіс, Даумантс Калниньш, Latvian Voices, Iļgi, чоловічий хор «Gaudeamus» та інші друзі та прихильники України виступатимуть, щоб підтримати життя тих, хто бореться за свободу! 

Виставка «War up close», Вашингтон

«Війна зблизька» – це проект, який має на меті підвищити обізнаність міжнародної спільноти про масштаби руйнувань на звільнених територіях за допомогою 360-градусного відео- та фотоконтенту у форматі VR та імерсивних виставок. 

Команда проєкту «Війна зблизька» прагнула задокументувати та поширити докази результатів російського вторгнення та воєнних злочинів, скоєних на території України під час окупації, серед міжнародної та місцевої аудиторії. 

У лютому та березні 2023 року проект «Війна зблизька» планується представити у форматі імерсивних виставок у Берліні (10-14 лютого), Вашингтоні (19-22 лютого) та Варшаві (3-7 березня).

Показ фільму «Маріуполь. Невтрачена надія» по телебаченню Молдови

Документальний фільм «Маріуполь. Невтрачена надія» – це документальне свідчення простих людей, очевидців війни росії проти України. П‘ять містян, які прожили у Маріуполі перший місяць вторгнення, розказують, що бачили, що відчували, як приймали рішення всередині війни. Єдиний закадровий голос зачитує щоденники однієї з героїнь, маріупольської журналістки Надії Сухорукової, яка вона нотувала, що бачила навкруги себе у цей час. 

23 лютого

У Варшаві вчора відбувся концерт «Солідарні з Україною». На сцені Національної опери виступили музиканти з Польщі та України. 

Так, на сцені виступив хор та оркестр Великого театру – Польської національної опери під керівництвом Міхала Клаузи. Глядачі також почули Молодіжний академічний симфонічний оркестр України «Слобожанський» (МАСО) з Харкова. Оркестр МАСО збирає талановитих молодих музикантів із усієї України. Унаслідок війни він не може працювати у своєму місті й знайшов притулок у Польщі. Зараз оркестр знаходиться на резиденції в Катовицях у рамках програми Національного інституту музики й танцю.

У програмі завтрашнього концерту прозвучить пісня Валентина Сильвестрова «Молитва за Україну», створена під час Євромайдану 2014 року. Музиканти виконають гімни Польщі та України, а також «Реквієм» і «Va pensiero» з опери «Набукко» Джузеппе Верді. У «Реквіємі» співатимуть солісти: Ізабела Матула, Василь Солодкий, Аґнєшка Релісі та Сергій Магера.

21 лютого

Kyiv symphony orchestra, концерт у Празі  

Вражаючий та потужний «Концерт на завершення війни в Україні» відбувся 21 лютого у Празі. Як частина великого складу з 220 музикантів Kyiv symphony orchestra долучилась до виконання “Воєнного реквієму” Бенджаміна Бріттена, розділивши сцену з Pražský filharmonický sbor, PKF–Prague Philharmonia, Česká filharmonie, дитячим хором Radost Praha та з неперевершеними солістами: сопрано Susanne Bernhard (Німеччина), баритон Arvid Fagerfjäll (Швеція), тенором Kyle van Schoonhoven, tenor (США). Диригував цим масштабним культовим твором Lukáš Vasilek. 

Драматургія реквієму побудована навколо апокаліптичності та жахіття війни. Його складно уявити частиною репертуару музичних колективів у мирні часи, проте сьогодні він є звукописом подій в Україні.

Відкривали концерт гімни Чехії та Україні та промова Міністра культури Чехії Martin Baxa, який підкреслив зв’язок наших країн та спільні історичні випробування. Зокрема, 1968 – рік введення Радянським Союзом військ на територію Чехословаччини.

Вас може зацікавити

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

«ARTA AND ART»: в Києві відкрилась благодійна виставка про поєднання мистецтва та патріотизму

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»

У Харкові на базі ХНАТОБ запрацював «Український АРТ ХАБ «Мистецька ФОРТЕЦЯ»