Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Євроінтеграція під час війни: в Києві обговорили виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення

2 вересня в Києві відбулась конференція «Євроінтеграція під час війни: виклики для свободи слова та роль Суспільного мовлення».

Переглянути фотоальбом 

Дискусії в рамках трьох панелей конференції стосувались: збереження свободи слова та незалежності Суспільного мовлення під час війни, впливу мовника на процес євроінтеграції України; впливу повномасштабної війни на ринок документального контенту та кіно; використання радіо під час кризових ситуацій тощо.

«Новини — це не лише потік інформації, це крок демократії, це наш зв’язок з реальністю, дороговказ для дій та голос, щоб формувати майбутнє. Незалежний, добре фінансований Суспільний мовник є критичною частиною майбутнього України як незалежної, суверенної, демократичної держави та ключовою віхою на шляху до інтеграції в ЄС», — сказала на відкритті конференції директорка місії USAID в Україні Джулі Коенен.

За словами Голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, суспільне мало з’явитися одразу після здобуття незалежності. Проте воно з’явилося вже тоді, коли в країну прийшла війна, коли вже склався дуже жорсткий конкурентний ринок.

«Існування суспільного мовника — це один з ключових маркерів демократичних реформ в Україні, це важлива частина демократичного устрою країни», — сказав він.

«Створення суспільного мовника в Україні – це нова модель взаємодії держави, бізнесу та громадянського суспільства. Цей унікальний досвід демонструє, як залучити громадян до управління важливими сферами життя і може стати прикладом для інших сфер, зокрема для культури», — акцентував т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв. 

Представник директорату зовнішньої політики та політики сусідства Єврокомісії Танел Танг відзначив прийняття Україною закону про медіа та перегляду закону про рекламу в рамках євроінтеграції і запевнив, що Єврокомісія слідкуватиме за тим, як ці закони будуть впроваджуватися в дію. За його словами, дуже важливим кроком є збереження незалежності Суспільного мовника та забезпечення незалежності медіарегулятора, зокрема через виділення з держбюджету достатнього фінансування.

Генеральний директор Європейської мовної спілки Ноель Карран зазначив, що для успішної та стабільної демократії необхідні громадські медіа, які не мотивовані отриманням прибутку. 

Керівник Відділу підтримки багаторівневої системи управління Програми «U-LEAD з Європою» Сорен Гербст відзначив, що однією зі складових успішного опору України російському вторгненню була ефективність місцевих громад, які перед тим отримали нові повноваження в рамках децентралізації. «Дуже важливо продовжити цю децентралізацію і посилити силу громад тим, щоб дати їм можливість створити сильні місцеві ЗМІ. І Суспільне ідеально підходить для цього завдання — створити ще більш розгалужену мережу місцевих журналістів в Україні», — підкреслив він.

У матеріалі використані фото Антоніни Вишневської та Суспільного мовлення

Вас може зацікавити

АРМА спільно з МКІП розробляють нові підходи до збереження культурної спадщини України

АРМА спільно з МКІП розробляють нові підходи до збереження культурної спадщини України

Відсьогодні перші 40 шкіл приєдналися до «Мрії»

Відсьогодні перші 40 шкіл приєдналися до «Мрії»