Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

ЮНЕСКО фінансує 7 проєктів підтримки митців в Україні

ЮНЕСКО та українська неурядова організація «Музей сучасного мистецтва» (MOCA) об’єдналися, щоб підтримати 7 проєктів, спрямованих на заохочення до творчості та доступу до культурного життя в Україні.

Відібрані проєкти отримають загальну суму 100 000 доларів США від Надзвичайного фонду спадщини ЮНЕСКО. Це проєкти, які охоплюють анімацію, створення відкритого культурного простору, аудіовізуальні інсталяції та виставки, мають на меті відновити зв’язок художників із їхньою аудиторією під час війни. Наразі розглядаються 10 додаткових проєктів для фінансування найближчим часом.

«Підтримка митців і працівників культури сьогодні означає підтримку майбутнього суспільства. Культура є важливим суспільним благом суспільства, а доступ до культурного життя є основним універсальним правом людини. Тому ми повинні підтримувати митців і визнавати важливу роль, яку вони відіграють у нашому житті, як у мирний час, так і під час війни», – зазначив Ернесто Оттоне, помічник генерального директора ЮНЕСКО з питань культури.

11 серпня 2022 року ГО «Музей сучасного мистецтва» запустила відкритий онлайн-конкурс проєктів під назвою (re)connection UA. Надійшло 93 заявки.

«Кількість вражаючих та соціально значимих проєктів перевершила наші очікування. Це розкриває масштаб підтримки, необхідної для сталого розвитку культурного життя в Україні», – сказав Ілля Заболотний Керівник проєкту (re)connection UA.

«Фінансові, інституційні та консультативні потреби українських творчих колективів у воєнний час колосальні», – зазначила Ольга Балашова, Голова ГО «Музей сучасного мистецтва».

«Підтримка українських культурних інституцій з боку ЮНЕСКО є  життєво важливою для продовження мистецьких практик, як основи для соціальної згуртованості, стійкості громади та нашої спільної мети – боротьби за свободу та демократичні цінності», –  підкреслила Галина Григоренко, заступниця Міністра культури та інформаційної політики України.

7 проєктів, які будуть реалізовані до кінця року, є частиною масштабних зусиль ЮНЕСКО на підтримку сектору культури в Україні.

Нагадаємо, Організація ООН запровадила численні надзвичайні заходи з 24 лютого 2022 року, коли розпочався повномасштабний російський наступ на Україну. Вона продовжує визначати потреби на місцях для максимальної підтримки культурного сектору, а також сектору освіти та свободи преси, відповідно до своїх повноважень.

Більше інформації

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора