Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

ЮНЕСКО рішуче засуджує атаки росіян на об’єкти культурної спадщини та направить місію до Одеси

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) рішуче засуджує ракетну атаку росіян на історичний центр Одеси та найближчими днями направить до Одеси місію для проведення попередньої оцінки збитків.

В організації також наголосили, що ЮНЕСКО продовжить співпрацювати з керівниками об’єктів всесвітньої спадщини, місцевою та національною владою для визначення нагальних потреб у допомозі.

«Це обурливе руйнування знаменує собою ескалацію насильства проти культурної спадщини України. Я рішуче засуджую цей напад на культуру і закликаю російську федерацію вжити значущих заходів для дотримання своїх зобов’язань за міжнародним правом, включаючи Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту 1954 року і Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини 1972 року», – заявила генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле.

У пресрелізі також зазначається, що: «Умисне руйнування культурних об’єктів може становити воєнний злочин, що визнано також Радою Безпеки Організації Об’єднаних Націй, постійним членом якої є Російська Федерація, у Резолюції 2347 (2017)».

Повний текст тут.

Нагадаємо, 23 липня внаслідок російського обстрілу Одеси за попередніми оцінками Одеської міської ради та МКІП станом на 15.00 було зафіксовано пошкодження 29 пам’яток національного та місцевого значення в межах об’єкта всесвітньої спадщини «Історичний центр Одеси» та його буферної зони.

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію