Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

З часів Другої світової культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає сьогодні Україна — Тарас Шевченко

Сьогодні, 26 червня, у Києві проходить Всеукраїнський форум «Культура під час війни. Людський капітал», організований Міністерством культури та інформаційної політики України та громадською організацією «Інститут публічних комунікацій» за підтримки Групи «МЕТІНВЕСТ». Третя дискусійна панель заходу була присвячена темі кадрового повоєнного відновлення сфери та ветераноорієнтованості.

Переглянути фотоальбом

Фотографії Антоніни Вишневської

«Як заступник з європейської інтеграції, я разом з командою міністерства дивився на досвід інших країн в контексті відновлення, відновлення кадрового потенціалу. Ми дійшли до висновку, що досвіду, який міг би бути порівнюваним фактично не існує. З часів Другої світової війни культурна сфера жодної з європейських країн не зазнавала таких величезних збитків, таких величезних втрат, зокрема і в людському капіталі, яких зазнає Україна. Відновлення точно має мати стратегічний підхід і сьогодні вже виконуючий обов’язки Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв згадував про те, що міністерство приступило до розробки стратегії розвитку культури. Це важливий стратегічний документ який потребує часу, думок та осмислення і кожна, навіть ця, конференція є теж внеском у підготовку і розробку стратегії», — зазначив заступник Міністра культури та інформаційної політики України з питань європейської інтеграції Тарас Шевченко.

Модераторка дискусії, директор Департаменту відновлення та культурної реінтеграції деокупованих територій МКІП Діана Трима також додала: «Коли ми говоримо про відновлення України після війни, перше що спадає на думку це інфраструктурне відновлення. Це зрозуміла річ, адже зараз дуже велика кількість зруйнованих об’єктів, міста які просто стерті з обличча Землі і, очевидно, перше, що постає в уяві це необхідність все відновити і відбудувати фізично. Крім того, є такі міста, як Маріуполь, яке стало трофеєм ворога і там показово відбувається псевдо відбудова міста, перепрошивання наративів на користь російської культури. Що з цим робити і як з цим бути, хто і для кого буде відновлювати ті міста і території, які повернуться після війни до повноцінного життя у складі України? Важливо розуміти, що все можливо відбудувати, все можливо відновити, але культура це люди і поряд з масштабними інфраструктурними втратами, ми втратили дуже великий відсоток кадрового складу по територіях, в першу чергу деокупованих і тих, що повернуться після окупації».

Член наглядової ради УКФ, керівник групи експертів RES-POL Володимир Воробей детальніше розповів про стратегію, що розробляється спільно з Міністерством культури та інформаційної політики, а також окреслив на які аспекти ця стратегія буде спиратись. Він також підкреслив, що важливо прислуховуватись до громад, їх потретреб при розробці та впровадженні стратегії.

«Там де бюрократія, там де потрібно оперативно щось зробити, аби забезпечити якісь можливості на майбутнє — цю саме роль бізнесу. Для окупованих міст, деокупованих і тих міст, що працюють тут і зараз, наша роль дуже конкретна, ми підтримуємо ті етапи, які закладають основу для подальших великих проєктів. І ми знаємо і переконані, що люди — головне, і ми точно знаємо, що навчання — це головний ключ для збереження людського капіталу», — сказала під час дискусії директор по зв’язках з громадськістю та комунікацій SCM Наталя Ємченко.

Радник Міністра у справах ветеранів України Василь Павлов окреслив роль культури і її важливість у процесі відновлення ветеранів, які повернулись з війни: «Культурні проєкти допомагають нашим ветеранам на шляху реабілітації, бо війна — це завжди велика травма, яка змінює людей. І дуже багато тих наших митців, які стали на захист країни. І можливо саме культура буде тим елементом, який зменшить цю травму. Ми не уникнемо травм взагалі, але через культури її можна зменшити і можливо спрямувати її в інший бік. І ми маємо розуміти, що травмовані не тільки ветерани, а і все суспільство».

Про роль бібліотек у процесі відновлення розповів Олег Сєрбін, генеральний директор Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого: «На мою думку природньо і абсолютно логічно, що будь яка дискусія про відновлення і відбудову України неможлива без бібліотечної сфери. Адже бібліотеки еволюційно почали трансформуватися. Зараз на базі бібліотек реалізуються проєкти з підтримки ментального здоров’я, проводяться і роботи і з підвищення освітнього рівня для представників різних верств населення і різного віку. Якраз таки це є природно вмотивованою задачею сучасної бібліотеки, яка не базується просто на певному просторі а охоплює всі заклади».

Нагадаємо, на початку форуму гостей привітали т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв та Віцепрем’єр-міністр ‒ Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук.

Вас може зацікавити

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

Під час всеукраїнського форуму «Культура під час війни. Людський капітал» відбулася панельна дискусія щодо освіти у сфері культури

УІК оголосив конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання

УІК оголосив конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на організацію та проведення заходів з промоції читання