Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

З нагоди Дня Гідності та Свободи в Києві відкрилась виставка про силу культури у боротьбі за ідентичність

21 листопада в Київській міський галереї мистецтв «ЛАВРА» відкрився виставковий проєкт «Війна за ідентичність. Сила опірності культури». Виставку можна відвідати до 22 грудня 2022 року. 

Україна несе шалені втрати з перших днів повномасштабної війни Україна. російська агресія спрямована на нищення всього українського, всього що є національною основою цілого народу.

Особливо впізнаваний експонат виставки – кухонна шафка із півником, що вціліла після авіаудару рашистів по будинку у Бородянці. Відвідувачі можуть побачити один із найвідоміших артефактів сучасної війни, всесвітньо впізнаваний символ української стійкості.

«Українські майдани – це те, що росіянам не збагнути. Але українці знають, що йдеться про захист нашої ідентичності, традицій та цінностей. Одразу після побиття студентів на Майдані з’явилися два відчуття: злості, яке відчувалось у повітрі, а також розпачу. Бо ніхто не знав, що буде наступного дня. А наступного дня був Майдан. Вже тоді почалася війна з росією, яка фактично продовжується сьогодні, – сказав Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України. – В суботу я повернувся зі звільненого від окупантів Херсону. І головне відкриття після цієї поїздки, яке надихає, – це люди, самі херсонці. Вони вели свою війну, супротив за нашу ідентичність. Адже росіяни воюють проти нашої культури в першу чергу. Вони крадуть картини, знищують пам’ятки культури. То ж спільними зусиллями разом зі Збройними Силами України ми маємо берегти саме нашу ідентичність».

На виставці представлені матеріали, зібрані під час подій, коли українці самовіддано боролись за свободу та право на самовизначення, за право бути частиною європейської сім’ї. Це свідчення руйнувань й, одночасно, спротиву українців, а також промовисті речі, які розказують про міжнародну підтримку. Чимало матеріалів зібрано під час експедицій. У 2014-му це були експедиції на Майдан, а нині – на території, які потерпіли від рашистів.

Організатори: Національний музей Революції Гідності, Київська міська галерея мистецтв «ЛАВРА», Штаб порятунку спадщини.

Партнери: Міністерство культури та інформаційної політики, Український інститут національної пам’яті, Департамент культури Київської міської державної адміністрації, Національний музей історії України у Другій світовій війні та Cultural Emergency Response (CER).

Місце проведення:  Київська міська галерея мистецтв «ЛАВРА», вул. Лаврська, 7-Б, Київ. Вхід з боку Лаврського провулку через білі ворота.

Нагадаємо, режим роботи Галереї: Вт. – Сб. 11:00 – 18:00, Нд. 12:00 – 17:00.  Пн. – вихідний. З 22 листопада по 22 грудня вхід за квитками. 

Вас може зацікавити

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Вперше щодо України КВС чітко і недвозначно офіційно сформулював причини загроз для культурної спадщини – «повномасштабне вторгнення рф»

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини

Бойківська писанка, львівське дзвонарство, культура приготування «засипаної капусти», «городоцький шов» відтепер у Нацпереліку нематеріальної культурної спадщини