Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

За два роки діяльності рух «Єдині» забезпечив умови для опанування української мови для більш ніж 440 000 осіб

Сьогодні, 20 квітня, у будівлі Київської міської державної адміністрації відзначили другу річницю діяльності руху «Єдині». На неї завітав т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв.

Переглянути фотоальбом

«Без мови немає нації, без мови є лише населення. А ми не хочемо і не будемо такими, бо саме цього хоче ворог. Кожен на своєму місці боронить сьогодні право бути українцем, тому сьогодні я щиро дякую і вклоняюся їм», – зазначив він у своєму вітальному слові.

Відбулося і нагородження волонтерів Руху «Єдині» подяками та відзнаками за дворічну роботу й підтримку людей у переході на українську мову. Їх отримало близько 100 осіб. До присутніх звернулися співзасновник руху Іван Капелюшник та операційна директорка Софія Денисюк.

«Мова – це наш орнамент, наша база, вона є невіддільною частиною культури, невіддільною частиною історії України та тією основою, яка дає нам цілісність та можливість бути єдиним монолітним суспільством, яке не буде дозволяти ворогові нас нищити зсередини», – сказав Іван Капелюшник.

Рух «Єдині» – проєкт, який об’єднує українську спільноту у прагненні вивчати мову, гуртує волонтерів, знавців української мови, лідерів думок, психологів у єдиній меті – поширення української мови в Україні й за кордоном. Об’єднані спільною метою, любов’ю до мови, працею пліч-о-пліч команда Руху забезпечила умови для опанування української мови та підтримала у цьому більш ніж 440 000 осіб. Наступна мета проєкту – допомогти опанувати українську мову 1 000 000 людям.

«Сьогодні з нами працює 35 членів команди, понад 500 волонтерів і 22 зіркові амбасадори. Команда провела понад 40 онлайн-курсів, організувала 7800 зустрічей у 305 розмовних клубах української мови у 35 територіальних громадах України та в 11 містах за кордоном: Польщі, Чехії, Литві, Фінляндії, Нідерландах, Великій Британії, Німеччині і Кіпрі. Ми пишаємося кожним, хто самовіддано стоїть на захисті нашої культури, та повертається до своєї ідентичності»,  – зазначила Софія Денисюк.

Окрім т.в.о. Міністра учасників привітали  заступниця голови КМДА Ганна Старостенко, директор Департаменту культури КМДА Сергій Анжияк та Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

«Мова – це код нації, це наша зброя, елемент національної безпеки. Мова – це те, що нас обʼєднує, що робить нас унікальними та підкреслює нашу з вами ідентичність. Мені надзвичайно приємно, що ці два роки ми тісно співпрацюємо із рухом “Єдині”, тому що це дійсно завзяті та вмотивовані молоді люди з усієї країни, вони є рушійною силою популяризації української мови не тільки в Україні, а і за кордоном», – зазначила заступниця голови КМДА Ганна Старостенко.

Вас може зацікавити

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

Future Simple Hack: оголосили переможців другого EdTech-хакатону

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

«Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України