Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Заява МКІП щодо захоплення собору ПЦУ в окупованому Криму

Міністерство культури та інформаційної політики України категорично засуджує дії держави-окупанта Російської Федерації, спрямовані на витіснення Української Церкви з тимчасово окупованого Криму.

4 серпня 2020 року Верховний Суд РФ відмовився переглядати рішення окупаційних судів на території Криму про виселення громади Православної церкви України з Кафедрального собору Святих рівноапостольних князів Володимира та Ольги в Сімферополі.

Таке рішення фактично означає повну ліквідацію місцевої  української православної громади, що межує з геноцидом.

МКІП спільно з Міністерством закордонних справ, Представництвом Президента в АР Крим та Прокуратурою АР Крим буде вживати всіх можливих заходів для захисту українських громадян на території окупованого півострова.

Нагадаємо, що приміщення, в якому розташований Кафедральний собор святих рівноапостольних князя Володимира і княгині Ольги ще 16 травня 2001 року постановою Верховної Ради АР Крим було передано Кримському Єпархіальному управлінню УПЦ КП в безоплатне користування до 2050 року.

У червні цього року Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики схвалив проєкт постанови про передачу собору в держвласність України.

МКІП розраховує, що народні депутати підтримають проєкт вже на найближчому пленарному засіданні ВР.

Вас може зацікавити

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

Суд підтвердив, що УПЦ не має правових підстав перебувати на території Єлецького монастиря

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію

1085 об’єктів культурної спадщини постраждали в Україні через російську агресію