Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Заміна радянського символа на український герб є одним з важливих елементів боротьби за незалежність, – Ростислав Карандєєв

Сьогодні, 25 серпня, з нагоди завершення реалізації проєкту «Тризуб Батьківщини» відбулось відкриття експозиції «Знак на щиті» у виставковому центрі Музею історії України у Другій світовій війні.

Переглянути фотоальбом

Участь у заході взяли т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, колишній міністр Олександр Ткаченко, директор Музею війни Юрій Савчук, науковці, а також меценати, які долучилися до реалізації проєкту. 

«Це знаковий у новітній історії України проєкт. Заміна радянського символа на український герб є одним з важливих елементів боротьби за незалежність. Адже поряд з боротьбою на фронті триває духовний опір. Нарешті, після 32 років незалежності, наш державний символ зайняв належне місце. А ми продовжуємо втілювати державну політику, спрямовану на очищення від радянських символів культурного простору й впровадження нових українських ідей та справжніх цінностей», – зазначив Ростислав Карандєєв.

Він подякував усім причетним до реалізації проєкту, тим, хто не є байдужим не тільки до української історії, а й до побудови майбутнього України.

«Виставка «Знак на щиті» нерозривно позв’язана з проєктом  «Тризуб Батьківщини». Проєкт є важливим на шляху розвитку нашої країни, її руху до демократії та  цивілізованого кола європейських народів. Це і є перспективою України», – зазначив директор Музею війни Юрій Савчук. 

Експозиція розповідає про спадкоємність українських державницьких традицій, уособлених у тризубі, через унікальні артефакти – давньоукраїнські срібники, знаки княжої влади Святослава Хороброго, Володимира Великого та Ярослава Мудрого.

«Ми з вами сьогодні є свідками абсолютно унікальної події. Ми 32 роки сиділи під «витвором більшовицької геральдики» й знаходили причину, щоб його не демонтувати. Велика війна підштовхнула нас до того, щоб ми це здійснили. Тепер наш тризуб, наш державний герб органічно вписуються на щиті. Україна живе, житиме і йтиме тільки до перемоги!» – сказав доктор історичних наук, український військовий Іван Патриляк.

Нагадаємо, Міністерство культури та інформаційної політики України оголосило про запуск масштабного проєкту «Тризуб Батьківщини» 13 липня 2023 року. Скульптор проєкту – Олексій Пергаменщик. Випускник Республіканської Художньої школи та Національної Академії Образотворчого Мистецтва та Архітектури. Його твори відрізняються високою майстерністю та ілюструють багату історію України.

Вас може зацікавити

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Відтепер традиція дзвонарства у Львові серед Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора

Держкомтелерадіо продовжує здійснювати заходи щодо недопущення на український книжковий ринок видавничої продукції держави-агресора