Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Засади функціонування креативних індустрій

Креативні індустрії є не лише важливим економічним сектором, але й ключовим каталізатором культурного, соціального та технологічного розвитку у сучасному світі. Цей динамічний сегмент економіки об’єднує в собі різноманітні сфери культури, такі як мистецтво, дизайн, музика, відеоігри, кіно, література та інші, і впливає на майже всі аспекти нашого життя.

З кожним днем креативні індустрії стають все більш важливими для формування ідентичності країни та регіону, підтримки культурного розвитку, створення робочих місць, стимулювання інновацій та просування міжнародного обміну знаннями та ідеями.

У цьому контексті розуміння та підтримка креативних індустрій є важливими завданнями для країн та суспільств у світі, що постійно змінюється. Вони не лише створюють нові можливості для економічного зростання, але й сприяють розкриттю творчого потенціалу і вираженню індивідуальності кожної людини.

Нормативно-правові акти, що регулюють креативні індустрії.

Для забезпечення стабільного розвитку креативних індустрій необхідна правова база, яка визначає правила для учасників цієї галузі та регулює їхню діяльність. Нормативно-правові акти є основою для функціонування даного сектору, встановлюючи права та обов’язки їх учасників, механізми захисту інтелектуальної власності, процедури ліцензування та інші аспекти, які впливають на їхню діяльність. Серед таких нормативно-правових актів:

  • Закон України  від 19.06.2018 № 2458-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про культуру» щодо визначення поняття «креативні індустрії» визначає креативні індустрії, як види економічної діяльності, метою яких є створення доданої вартості і робочих місць через культурне (мистецьке) та/або креативне вираження, а їх продукти і послуги є результатом індивідуальної творчості. А також вказує на необхідність охорони, заохочення та підтримки культурного розмаїття як одного з найважливіших чинників сталого розвитку держави.
  • Указ Президента України від 18.08.2020 № 329/2020 «Про заходи щодо підтримки сфери культури, охорони культурної спадщини, розвитку креативних індустрій та туризму»
  • Постанова Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 № 501 «Про утворення Ради з розвитку креативної економіки»
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 15.12.2021 № 1677-р «Про Схвалення Концепції Державної цільової національно-культурної програми розвитку народних художніх промислів на 2024-2027 роки» ( назва розпорядження із змінами, внесеними згідно з Розпорядженням Кабінету Міністрів України № 7-р від 06.01.2023) 
  • Розпорядження Кабінету Міністрів України від 24.04.2019 № 265-р «Про затвердження видів економічної діяльності, які належать до креативних індустрій»
  • Наказ МКІП від 28.01.2021 № 44 «Про утворення Офісу розвитку креативних індустрій»

Основними завданнями Офісу розвитку креативних індустрій, згідно наказу, є:

  • налагодження ефективної комунікації та взаємодії між МКІП і фаховою спільнотою у сфері креативних індустрій; 
  • проведення досліджень ринку, виявлення громадської думки, підготовка інформаційно-аналітичних матеріалів щодо розвитку креативних індустрій в Україні;
  • проведення фахових консультацій, підготовка та подання на розгляд МКІП пропозицій та рекомендацій щодо:
    • розробки стратегічних та програмних документів, спрямованих на підвищення конкурентоспроможності креативних індустрій в Україні;
    • розробки нормативно-правових актів з питань розвитку креативних індустрій в Україні, сприяння залученню інвестицій та застосуванню державно-приватного партнерства для розвитку сфери культури, культурної спадщини та креативних індустрій;
    • сприяння розвитку народних художніх промислів, підвищення конкурентоспроможності виробів народних художніх промислів на українському та міжнародних ринках;
    • створення в регіонах України креативних хабів (просторів для розвитку креативного бізнесу);
    • активізації залучення інвестицій, розробки та реалізації інвестиційних проектів іззастосуванням державно-приватного партнерства у сфері культури, культурної спадщини та креативних індустрій;
    • сприяння організації та проведенню заходів з метою інформування широких кіл громадськості, представників бізнес-середовища з питань розвитку сфери креативних індустрій в Україні, а також можливостей залучення інвестицій та застосування державно-приватного партнерства для розвитку сфери культури, культурної спадщини та креативних індустрій;
    • надання рекомендацій стосовно підготовки промоційної продукції та маркетингових матеріалів, що стосуються розвитку сфери креативних індустрій в Україні, а також можливостей залучення інвестицій та застосування державно-приватного партнерства для розвитку сфери культури, культурної спадщини та креативних індустрій.

    Програми, форуми та суспільні обговорення. 

    Нормативно-правові акти визначають рамки та правила функціонування креативних індустрій, встановлюють права та обов’язки учасників цього сектора та інші аспекти. Це створює стабільне та передбачуване середовище для роботи учасників креативних індустрій, сприяючи їхньому розвитку та зростанню. Однак варто зазначити, що практичні ініціативи, такі як форуми, обговорення та публічні події також є важливою складовою функціонування та розвитку галузі. Разом вони взаємодоповнюють одне одного, створюючи комплексний підхід до розвитку цього сектора. Адже практичні ініціативи надають можливість учасникам креативних індустрій обмінюватися досвідом та ідеями й приймати спільні рішення. 

    Одним з прикладів подібної події є VII Міжнародний форум «Креативна Україна», що пройшов 19 березня 2024 року в Києві та є найбільшою у Східній Європі платформою для обговорення державної політики у сфері культури та креативних індустрій. Щороку політики, креативні підприємці, міжнародні експерти, представники органів державної влади та громадянського суспільства залучаються до розробки оптимальних шляхів формування креативної економіки в Україні. Подібні події мають велике практичне значення, зокрема в межах цьогорічного форуму спікерами презентовано реалізовані успішні ініціативи, що спрямовані на підтримку України в інформаційній війні. В спільній дискусії обговорено подальші кроки співпраці, комунікаційні стратегії, наративи та інструменти для розвитку культурної дипломатії української  держави в контексті воєнного протистояння з рф. А т. в. о. Міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зауважив, що основним завданням держави є підтримка культури, що реалізується у тісній співпраці з культурним середовищем. 

    Ще однією важливою подією в сфері креативних індустрій є запуск акселераційної програми від Future Perfect та CASES. Україна має великий потенціал для розвитку креативних індустрій на міжнародному ринку. Але серед викликів для учасників є володіння англійською мовою. Саме тому, мета програми — допомогти креативній індустрії презентувати свої послуги англійською мовою, а також опанувати знання про міжнародний PR, маркетинг та ШІ для бізнесу. Курс є безкоштовним та доступним усім бажаючим. Крім інформативних вебінарів та навчання англійською, засновники та експерти компаній, які представлені на ринках Європи, США та інших країн, діляться досвідом та практичними порадами. Також юридичні партнери надають учасникам курсу  шаблони документів, що можна використовувати для підписання угод. 

    Експансія креативних індустрій за межі України є стратегічним напрямком розвитку галузі, адже допомагає розвитку та стабілізації українських креативних бізнесів. Таким чином зменшується залежність від внутрішнього ринку й розкриваються нові можливості та перспективи. 

    Креативні індустрії є важливими для економічного, культурного та соціального розвитку сучасного суспільства. Забезпечення стійкого розвитку цього сектора є ключовим завданням для суспільства загалом. Форуми, обговорення та публічні події, спрямовані на підтримку креативних індустрій, є важливими інструментами для створення сприятливого середовища їх розвитку, а якісна нормативно-правова база є фундаментом для цього процесу. Креативні індустрії мають значний потенціал інновацій та творчих можливостей, які можуть бути використані  для вирішення різних суспільних проблем і стимулювання економічного зростання.

    Вас може зацікавити

    «Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

    «Мистецька ФОРТЕЦЯ»: в рамках Українського АРТ ХАБу відбувся святковий концерт до Дня Конституції України

    «Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука

    «Перед волею»: у Театрі Корифеїв відбулася всеукраїнська премʼєра вистави Євгена Лавренчука