Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Засипана капуста відтепер нематеріальна культурна спадщина України

Міністерство культури та інформаційної політики України нещодавно додало культуру приготування та споживання «засипаної капусти» до Національного переліку елементів нематеріальної культурної спадщини України. 

Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.

Для приготування страви потрібні свіжі продукти: капуста, пшоно, цибуля, олія, молоко, сметана, гриби та м’ясо. Хоча уніфікованого рецепта не існує, технологія приготування має спільні риси. 

Квашену капусту відварюють до напівготовності, зливають воду. Потім додають молоко й доводять до кипіння. Далі додають промиті зерна пшона і варять до готовності.

Далі у сковороді розтоплюють масло, дрібно нарізають цибулю та додають до масла. Коли цибуля стає прозорою, до неї додають домашню сметану та помішуючи тушкують протягом 5 хвилин. Потім це додають  до капусти та вимішують. Якщо капуста надто густа, можна долити ще трохи молока. 

Деякі господині, після зняття страви з вогню, кладуть зверху гілочки вишні або смородини і залишають на деякий час, щоб страва просочилася ароматом. Окремо готують шкварки, грибну підливку і з ними подають засипану капусту.

Найсмачніша, найзапашніша «засипана капуста» та, яка готується у печі, чи брайтурі. Секрети смачної засипаної капусти  – це якісні продукти та правильна варка, а також варто дати страві настоятися після приготування, щоб смаки краще поєдналися.

Культура споживання засипаної капусти це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята. 

За переказами «Засипана капуста» була улюбленою стравою Івана Франка, а також її любили гетьман Іван Виговський, митрополит Андрей Шептицький, Іван Нечуй-Левицький, Михайло Коцюбинський, Ольга Бачинська. До вподоби вона була й Соломії Крушельницькій

Вас може зацікавити

МКІП  протягом останнього року виграло близько 90% судових справ, зокрема й щодо захисту культурної спадщини

МКІП  протягом останнього року виграло близько 90% судових справ, зокрема й щодо захисту культурної спадщини

МКІП затвердило стандарт початкової музичної освіти, за яким будуть працювати музичні ліцеї

МКІП затвердило стандарт початкової музичної освіти, за яким будуть працювати музичні ліцеї