Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Заява МКІП щодо інформації, оприлюдненої КМДА про незаконне знесення «Садиби Зеленського»

У своєму дописі Київський міський голова намагається описати ситуацію навколо декількох обʼєктів культурної спадщини та робить відверто неправдиві закиди на адресу Міністерства культури та інформаційної політики.

Від Департаменту охорони культурної спадщини Київська міська державна адміністрація – КМДА за останні два роки до Міністерства культури та інформаційної політики України надійшли звернення щодо занесення до Державного реєстру нерухомих памʼяток не понад 1500, а 817 обʼєктів.

За результатами опрацювання МКІП прийнято 3 накази щодо занесення 242 пам’яток із зазначених переліків до Реєстру. На жаль, лише на таку кількість обʼєктів, поданих столичним органом охорони культурної спадщини, облікова документація відповідала вимогам законодавства. 

Більшість документів, поданих КМДА до МКІП, були виготовлені неуважно, містили численні грубі помилки. Це зокрема, обʼєкти із символікою комуністичного та тоталітарного режиму.

Також у переліку обʼєктів поданих КМДА на внесення до Реєстру опинилися вже занесені раніше. Наприклад Ансамбль Софії Київської. Але особливо дивним було побачити серед пропозицій обʼєкти, які раніше було визнано такими, що не підлягають занесенню до Реєстру.

Щодо Будинку Євменія Зеленського. 

Він не внесений до Державного реєстру нерухомих памʼяток тільки з однієї причини. КМДА за увесь час не спромоглася підготувати та подати необхідну для внесення будівлі до Переліку об’єктів культурної спадщини облікову документацію.

З відповідним листом від 18.07.2024 до МКІП звернулася ГО «Спадщина Київ». На жаль, чи то дізнавшись про таку ініціативу, чи за випадковим збігом, але забудовник у той самий день майже повністю зруйнував історично значущу будівлю. Проте МКІП все одно невідкладно розгляне подану облікову документацію на засіданні Експертної комісії з питань обліку об’єктів культурної спадщини.

Нагадаємо й про садибу Барбана по вулиці Обсерваторна, 6. Попри те, що, за результатом розгляду МКІП, об’єкт культурної спадщини «Будинок житловий Барбанів» рекомендовано до занесення до Реєстру, присвоєння йому пам’яткоохоронного статусу понад пів року гальмується КМДА. Це загрожує втратою чергової історичної будівлі в Києві. МКІП, як і активний громадський сектор, зацікавлене у збереженні культурної спадщини Києва та діє виключно відповідно до чинного законодавства. Чого очікує і від столичної влади.

Вас може зацікавити

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

«Воля до перемоги. Воїни спорту»: в Національному музеї історії України у Другій світовій війні презентували виставку про Олімпійський рух

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України

МКІП завершило набір до команди Активу студентської молоді при Координаційній раді з питань культурної та інформаційної реінтеграції деокупованих територій України