Підтримайте Україну — перекажіть гроші для ЗСУ

Жодних юридичних перешкод для порятунку костелу Святого Миколая наразі немає, – МКІП

Сьогодні, 12 березня, в костелі Святого Миколая відбулась пресконференція, мета якої звернути увагу громадськості на проблему руйнування та важливість збереження костелу Святого Миколая в Києві. Також йшлося про передачу костелу громаді Римсько-католицької парафії Святого Миколая в Києві. 

Переглянути фотоальбом

Фото Антоніни Вишневської

«Наголошую, наразі немає жодних юридичних перешкод для того, аби рятувати костел від руйнування, як і відсутні жодні перепони для богослужінь релігійної громади парафії Святого Миколая. Питання передачі костелу громаді – це паралельний процес. Він не впливає на можливість реставрації пам’ятки», – підкреслила начальник дозвільно-погоджувального управління Міністерства культури та інформаційної політики України Наталія Войцещук.

Вона зазначила, що МКІП вживає всіх заходів для передачі будівлі в постійне безоплатне користування костелу Святого Миколая в Києві релігійній громаді Римо-католицької церкви (РКЦ). У Міністерстві сподіваються, що вже до травня будуть внесені необхідні зміни до законодавства.

«У нас є юридично не унормована законодавча база питання передачі. На сьогодні, з 2020 року, немає можливості передачі в безоплатне користування, є тільки опція оренди. І в законопроєкті, який зараз буде розглядатися парламентом у другому читанні, будуть поправки щодо релігійних об’єктів і передачі їх в безоплатне користування. Також з іншими, важливими для нас поправками, які стосуються і присутності московського патріархату, і так само щодо поняття національних святинь. Тому подивимось, наскільки швидко по регламенту це буде пройдено, але маємо велику надію, що у травні цей закон буде прийнято», – сказала Наталія Войцещук.

Також Костел зможуть передати громаді після переміщення ДП «Національний дім органної та камерної музики України» з костелу до приміщення флігеля Міжнародного центру культури та мистецтв Федерації профспілок. Там мають створити «Будинку музики».  

Це найбільш складне питання, адже на комплекс будівель Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок на Алеї Героїв Небесної Сотні, 1 у м. Києві суд наклав арешти. У зв’язку з кримінальними провадженнями та судовим розглядом процес передачі будівлі флігеля Міжнародного центру культури і мистецтв Федерації професійних спілок для подальшої реконструкції та адаптації під потреби державної організації призупинено, до вирішення спорів.

Крім того, представниця МКІП зазначила, що ще одним важливим пунктом є повернення хрестів на святиню, тому що «будь-яка пам’ятка, яка має культове значення, має  хрести, бо це їхній символ».

Нагадаємо, раніше між МКІП та релігійною організацією «Релігійна громада парафія святого Миколая Київсько-Житомирської дієцезії Римсько-католицької церкви у м. Києві» підписаний меморандум про співпрацю. Метою документу є вирішення в установленому законодавством порядку питання передачі пам’ятки в постійне користування релігійній організації.

Серед спікерів пресконференції: Наталія Войцещук, начальник дозвільно-погоджувального управління Міністерства культури та інформаційної політики України; Єпископ Станіслав Широкорадюк OFM, Ординарій Одесько-Сімферопольської Дієцезії (Одеса, Херсон, Миколаїв, Крим); отець Павло Вишковський OMI, доктор теології, настоятель парафії св. Миколая в м. Києві; Людмила Филипович, науковець, релігієзнавець та автор петиції; Юзеф Добровольський, парафіянин парафії Святого Миколая.

Вас може зацікавити

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

У Києві відкрилась виставка ікон та сакральних творів студентів академії ім. Михайла Бойчука

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО 

До 15 червня українські митці можуть взяти участь в конкурсі на отримання фінансової допомоги від фонду ЮНЕСКО